İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İpek Yolu Ermenistan´sız canlanıyor

Azerbaycan’ın, KKTC’ye yönelik amborgoyu kaldırmasının ardından,12 yıldır bekleyen İpek Yolu projesi hayata geçiriliyor. Proje için Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ulaştırma bakanları İstanbul’da toplanacak.

Azerbaycan’ın, KKTC’ye yönelik amborgoyu kaldırmasının ardından Ankara’dan da Bakü’ye jest kısa zamanda geldi. 12 yıldır bekleyen İpek Yolu projesinin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan ulaştırma bakanlarının 22 Ağustos’ta İstanbul’da yapacağı üçlü toplantıyla, Kars-Tiflis-Bakü- Aktau demiryolu projesi start alacak. Yeniden canlandırılan İpek Yolu’nun, Ermenistan’ın Gümrü ilinden geçmemesi üzerine, Ermeni Lobisi ABD Kongresi’nde harekete geçti. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının yanısıra Orta Asya ile demiryolu projesini de hayata geçirmeye karar veren Türkiye, uzun süredir proje aşamasında bekleyen Kars-Tiflis Demiryolu Projesi’ne Azerbaycan ve Kazakistan’ı da dahil etti. Gürcistan’ın yeterli kaynağı bulamaması nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen projenin biran önce hayata geçirilmesi için Türkiye, hattın tamamının fizibilite ihalesinin maliyetini karşıladı. Türkiye ve Azerbaycan projenin Gürcistan ayağını da karşılama sözü verdi.

Ermenistan’a by pass

Kars-Tiflis Demiryolu Projesi’ne Azerbaycan’ın da dahil olması Ermenistan’ı tedirgin etti. Türkiye ile Orta Asya arasındaki demiryolu bağlantısı daha önce Kars-Gümrü üzerinden gerçekleşiyordu. Türkiye’nin sınırı kapatması ile kesintiye uğrayan bu hat, artık Kars-Tiflis-Bakü-Aktau Projesi ile alternatifsiz olmaktan çıkacak. Avrupa-Orta Asya ulaşımı için kilit ülke olmanın avantajını kullanmak isteyen Ermenistan’ın, Gürcistan’a da projeye dahil olmaması için baskı yapmıştı. Ayrıca Ermeni Lobisi ABD Kongresi’nde de harekete geçti ve Kongreye sunulan tasarıda, ABD hükümetinin Türkiye’ye Kars-Gümrü demiryolunu açması için baskı yapması istenmişti.

Yorumlar kapatıldı.