İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyükada´da harem selamlık beach club

‘Hicaz Turizm’in 2003’te kiraladığı tesiste bir bölüm harem. Havuza damsız girilmiyor. Karma kısımsa erkeklerden oluşan bir selamlık bölmesine dönüşüyor

SELİM EFE ERDEM

İSTANBUL – Yıllar sonra denize kavuşan İstanbullular, plajlarda don ve mangal partisi tartışmasından sonra ‘harem-selamlık’ plajlarla da tanıştı. 10 yıllığına ‘Hicaz Turizm’ tarafından kiralanan Büyükada Orman İdaresi dinlenme tesislerinde tesettürlü kadınlar erkeklerin alınmadığı ‘harem’ plajda denize giriyor. Kadın ve erkeklerin bir arada bulunduğu havuzlu plaja ise ‘damsız’ erkekler alınmıyor.

Deniz keyfi için Büyükada’ya giden İstanbulluları, iskelede ücretsiz motor servisleri’ karşılıyor. ‘Büyükada Resort’un servisinde tamamına yakını tesettürlü kadınlar, ‘Seferoğlu Tesisleri’nin motoruna ise mayolu, şortlu yolcular doluyor. Daha sonra herkes kendi yaşam biçimine uygun tesislere yönleniyor. Büyükada Resort tesislerine varıldığında iskelede yolcuları karşılayan görevliler, gelenlerden kıyafete ve girilecek plaja göre ücret alıyor.

Ücretler farklı

Tesettürlü kadınlar, havuzlu bölüm veya ‘damsız’ erkeklerin kullandığı kıyı yerine, tesislerden 200 metre ilerde, sadece kadınların girebildiği ‘harem plaja’ gitmek için orman içindeki yola yöneliyor. Çift olarak havuzu kullanmak isteyenler kişi başına 10 YTL öderken, ‘havuzsuz plaj’ ücreti 7.5 YTL. Ücretini ödeyip havuzdaki şezlonglara uzanan ‘yalnız erkekler’ görevliler tarafından uyarılıyor; “Bu bölüme damsız girilmez. Yalnız erkekler sadece kıyıdan denize girebilir.”

Bir kamu tesisi olan Büyükada Resort’ta tesettürlü kadınlar sadece kadınlara ait plajdan, çiftler diğer plajın havuzundan, yalnız erkeklerse sadece havuzlu bölümdeki denizden yararlanıyor.

Promosyon umre

Orman İdaresi’ne bağlı dinlenme tesisleri, kamu sosyal tesislerinin satılması ve kiralanması uygulaması kapsamında 2003 yılında ‘Hicaz Turizm’e 10 yıllığına kiralandı. Bir süre sonra ismini değiştirerek ‘Büyükada Resort’ adını alan tesisler 85 oda ve 200 yatak, havuz, restoranlarıyla günübirlik veya yatılı plaja dönüştü. Büyükada Resort’a üye olanlara promosyon olarak, her yıl beş kişinin kurayla umreye, bir kişinin de hacca ücretsiz gönderilmesi fırsatı sunuluyor.

Üyelik ücreti ilk 300 üye için 1000 avro ve 10 taksit olan İstanbul Resort, İngilizce ve Arapça hazırlanan internet sitesinde özellikle Arap turistlere ve Almanya’daki muhafazakâr Türk-lere hitabetmeye çalışıyor.

‘Herkese eşit olmalı’

Büyükada Resort’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Fikret Gündoğan’a ulaşmak tüm ısrarlara rağmen mümkün olmazken tesislerin mülk sahibi Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, tesislerin kiraya verilmiş bir kamu malı olduğunu ve kamu kurallarının geçerli olduğu tesislerde kimseye ayrım yapılamayacağını söyledi.

Birpınar, “Biz orayı bir mesire yeri statüsünde kiraya verdik. İnsanlar orada gidip kalabilir, denize veya havuza girebilir. Burada hiçbir şekilde bir ayrım yapılmaması, herkese eşit davranılması gerekiyor. Oraya birinin alınmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Böyle bir şey varsa, bize şikâyet olarak gelirse biz de gerekeni yaparız. Burası bir kamu alanıdır. ‘Burada tesettürlüler giriyor. Mayolular buradan giremez, erkekler buradan giremez’ derlerse biz ona müdahale ederiz. Böyle bir durum olursa bize şikâyet etsinler” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.