İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac da aynı konuştu

Chirac, Villepin’e destek verdi: Birliğin üyelerinden birini tanımayan bir ülke ile müzakere düşünülemez.

FRANSA Başbakanı Dominique de Villepin’in ‘Müzakereden önce Türkiye, Kıbrıs’ı tanımalı’ sözleri Avrupa basınında geniş yankı buldu. Fransız Le Figaro gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Villepin’in yaptığı açıklamanın ardından Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada ‘Başbakanın dediği gibi birliğin üyelerinden birini tanımayan bir ülke ile müzakerelerin açılması düşünülemez’ dediğini yazdı.

Le Figaro gazetesi, bazı bakanlara dayanarak aktardığı Chirac’in sözlerini değerlendirirken ‘Cumhurbaşkanı hiç zaman o kadar ileriye gitmemişti’ diyerek şöyle devam etti:

‘Ankara ile müzakerelerin açılmasından yana olan Chirac, bu çok hassas konuda partisi ile doğrudan muhalefet içinde. UMP (iktidardaki parti) ise, Nicolas Sarkozy’in başkanlığı altında Türkiye’nin AB’ye katılmasını resmen karşı çıktı. Sağda çok izole olan Jacques Chirac, Türkiye sorununun Avrupa anayasası referandumu kampanyasını zehirlemesine karşın aynı görüşü savunmaya devam etti.’

RUMLAR BİLE BEKLEMİYORDU

Fransa’nın tanıma çıkışı Kıbrıs Rum yönetimini de şaşırttı. Türkiye’ye bugüne kadar tanıma şartı koymayan Papadopulos hükümeti, Fransa’nın son tutumunu, ‘Özellikle çok memnun olduk’ diye değerlendirdi. Rum medyası ise, ‘Bizim yerimize Fransa konuşuyor’ yorumu yaptı. Rum gazetelerin tümü Fransa Başbakanı’nın açıklamasını manşetlerine taşıdı ve Fransa’nın ‘Rumların tanınmasını bayrak yaptığını’ yazdı.

İngiliz gazeteleri ise Fransa’nın takındığı tutumun, AB dönem başkanı İngiltere ile çatışma çıkaracak nitelikte olduğunu yazdılar.

The Times: Villepin’in açıklamaları İngiltere ile Fransa arasında çatışma ortamını hazırlıyor. Villepin Türkiye’nin AB yoluna yeni bir engel koydu ve Tony Blair’in, İngiltere’nin altı aylık dönem başkanlığındaki hedeflerinden birini raydan çıkardı.

The Independent: Villepin’in sözleri Türkiye’nin Avrupa yolculuğunda tansiyonu yükseltti. 3 Ekim’i bloke etme tehdidinde bulunacak kadar ileri gitti. Türkiye’nin üyeliğini destekleyenler Paris’in müzakereleri engelleyeceğine inanmıyor.

Yorumlar kapatıldı.