İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıfları tartışması sürüyor

Fener Rum Patrikhanesi Avukatı Kezban Hatemi, bazı vakıflara Lozan Antlaşması’na aykırı şekilde el konulduğunu öne sürdü.

NTV
Güncelleme: 08:28 tsi 02 Ağustos 2005 Salı

İSTANBUL – Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “Vakıflar, malımıza el koymak istiyor” açıklamasıyla başlayan tartışma devam ediyor.

116 azınlık vakfının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmasının ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos “Vakıflar’ın, azınlıkların mallarına el koyduğunu” öne sürmüştü.

Patrikhane, kendilerine ait vakıflar, mazbut yani temsilcisi olmayan vakıf olduğu gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini ve bu durumun Lozan Antlaşması’n’a aykırı olduğunu savunuyor.

“HERKESE EŞİT DAVRANIYORUZ”

Bu açıklamaya Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin tepki gösterdi ve “Herkese eşit davranıyoruz, azınlık vakıfları ayrıcalık istiyor” dedi. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu da Bakan Şahin’le aynı görüşleri dile getirdi.

Patrikhane’nin avukatı ve sözcüsü Kezban Hatemi’ye göre ise uygulamada sorunlar var. Hatemi, vakıflar konusunda Lozan’a tamamen aykırı uygulalamalar olduğunu savundu. Kezban Hatemi şunları söyledi:

“Mazbata, cemaat vakılarına asla uygulanmaz, malum Lozan’ın maddesi; 42. madde, Türk Hükümeti söz konusu azınlıklara ait kiliselere, havralara, mezarlıklara tam bir koruma sağlamak zorunda. Her türlü kolaylık ve izinler sağlanacak. Maalesef bunun aksine mazbataya alarak malum kazan içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kepçesi altında erimeye mahkum etmektedirler.”

Yorumlar kapatıldı.