İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’li sözcü: ‘Ekümenik’ dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ni desteklediklerini ve bu konuda Türk Hükümeti ile görüştüklerini söyledi.

NTV
Güncelleme: 10:20 TSE 02 Ağustos 2005 Salı

WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ilgili bir soru üzerine, patrikhaneden, “ekümenik” diye söz etti.

Casey, İstanbul’daki “ekümenik” partikhaneyi desteklediklerini ve patrikhane konusunda, Türk Hükümeti’yle düzenli olarak görüştüklerini belirtti. Casey ayrıca, ABD’nin sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada dini özgürlükler konusunda kararlı olduğunu da söyledi.

‘ÇÖZÜM ANNAN PLANI TEMELİNDE’

Kıbrıs’a ilişkin bir soru üzerine ise Casey, Kıbrıs’ta Annan Planı temelinde çözüm arandığını ve Genel Sekreter Kofi Annan’ın, taraflardan ilerleme yönünde fikir ve öneri talep ettiğini hatırlattı.

Konuşmasında terör örgütü PKK konusunda Türkiye ve Irak ile görüşmelerin devam ettiğini de belirten Casey, PKK terörünün çaresine bakılıncaya kadar bu ortak çalışmanın süreceğini söyledi.

PKK’yı terörist bir örgüt olarak görüyoruz, “Bu konuda Türk Hükümeti ile yakın ilişki içindeyiz” şeklinde konuşan Casey, örgütün Irak’ta barındırılmaması ve Kuzey Irak’tan faaliyette bulunmasının engellenmesi üzerinde Türkler ve Irak’taki dostlarımızla birlikte çalışıyoruz dedi.

BRYZA: PKK’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

Öte yandan, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle temaslarının ardından soruları cevaplandıran ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, PKK terörürünü ortadan kaldırmak için Türkiye’yle işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi.

PKK sorununu çözmek için sorunun küçük parçalara bölünerek aşılması gerektiğinin altını çizen Bryza, Avrupa’da PKK’ya finansal destek verenlerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Irak’tan Türkiye’ye sızan törürün önüne geçeceklerini belirten Bryza, ayrıca Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olmasının ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmanın yollarını aradıklarını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.