İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane, tartışmalı `çocuk kampı´nı açtı

Kınalıada’da her yıl temmuz ayında açılan ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Fener Rum Patrikhanesi arasında yaşanan arazi kullanım ihtilafı nedeniyle bu yıl açılamayan yaz çocuk kampı, dün düzenlenen ayinle açıldı.

Patrikhane’nin Hristos Manastırı’ndaki 100 yatak kapasiteli kampın açılabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden dilekçeyle araziyi 2 ay kullanmak için izin alması gerekiyordu. Arazinin zaten kendilerine ait olduğunu öne süren Fener Rum Patriği Bartholomeos, kullanım için İstanbul Valisi Muammer Güler’den özel izin aldı. Kampın açılışı dün yapıldı.

Açılışı yorumlayan araştırmacı-yazar Aytunç Altındal ‘Binanın ve arazinin kullanımı için Vakıflar Müdürlüğü’nün izni gerekiyordu. Rum Patrikhanesi ve diğer azınlık cemaatleri tüm yasalara rağmen mal peşindeler. Ermeni, Rum, Yahudi cemaatlerinin 2 binden fazla taşınmazı var. AB’nin ‘din ve vicdan özgürlüğü’ prensibini öne sürüyorlar. Asıl amaçları böyle paha biçilemez yerleri ele geçirmek’ dedi. Altındal, kampın, özel izinle açılmasını da eleştirerek, bu yolun Ruhban Okulu’nun açılmasına kadar gidebileceğini söyledi.

Mal bizimdir

Patrik Bartholomeos ise arazinin tapusunun kendilerinde olduğunu iddia ederek, ‘Patrikhanenin tüzel kişiliği yok. Mal, mülk edinemez deniliyor. O zaman tüzel kişilik verin. Mal varlıklarımızın kullanım hakkını Türkiye’deki mahkemelerden alamıyoruz. Bu mal bizimdir. Bizim evimizi kimden teslim alacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak, hakkımızı arayacağız’ diye konuştu.

Çocuk kampının açılışına Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği Mesrop Mutafyan ile çok sayıda Hıristiyan cemaati üyesi katıldı.

Özner BERBER/İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.