İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakü-İstanbul-KKTC `yerel yönetim´ hattı

Azerbaycan’a sosyal ve katılımcı belediyecilik tecrübesi götüren mahalli idareler, kurulan yerel yönetim hattıyla KKTC’ye moral ve destek transfer etti. KKTC’li belediye başkanlarını KKTC pasaportuyla buyur eden “Azeri qardaşlar”, yerel yönetim tecrübemizi, Bakü-Ceyhan’dan gelecek dolarla birleştirirse, yoksulluğa dur diyebilecek.

RECEP YETER / BAKÜ

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin (TDBB) oluşturduğu Bakü-İstanbul-KKTC yerel yönetim hattı, Türkiye’deki yerel yönetimlerin bir asrı aşan belediyecilik tecrübelerini Azerbaycanlı yüzlerce belediyenin istifadesine sunuyor. Azerbaycan, mahalli idareler tecrübemizi Bakü-Ceyhan’dan akacak petrolün ekonomik getirisiyle birleştirirse, Azeri kardeşlere refah ve mutluluk sağlayabilecek. Bakü-İstanbul arasında oluşturulan yerel yönetim hattının en önemli sonuçlarından biri Azerbaycan’ın KKTC’ye yönelik olumlu adımlarını gün yüzüne çıkarması oldu. KKTC’li belediye başkanlarını KKTC pasaportuyla mühür vurmadan da olsa kabul eden Azeri yetkililer, yavru vatanın tanınması yolunda önemli bir adım da atmış oldu. Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin Azerbaycan Temsilciliği’nin açılışı ve belediyeler arasındaki kardeşlik protoküllerinin imzalanması nedeniyle TDBB ve Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya’nın başkanlığındaki bir heyet Azerbaycan’da üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

“Xoş gelmişiniz!”

Yeni Şafak’ın eşlik ettiği heyette, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, İstanbul Milletvekili Yahya Baş, İstanbul’dan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Çavuşbaşı Belediye Başkanı Hanefi Dilmaç, Sakarya’dan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Adana’dan İmamoğlu Belediye Başkanı Talat Sırkıntı ve Feke Belediye Başkanı Cuma İş’in yanısıra KKTC’den Dipkarpaz Belediye Başkanı Arif Özbayrak, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ve Yeni Bogaziçi Belediye Başkanı Katip Demir de yer aldı. Azerbaycan’a inişinde Haydar Aliyev Havalimanı’nda VIP bölümünden içeri alınan heyette yer alan KKTC’li belediye başkanlarına yönelik pasaport uygulaması ise Azerbaycan’ın son günlerdeki KKTC’ne yönelik olumlu adımlarının başlangıcını oluşturdu. Vize bölümüne KKTC pasaportlarını sunan KKTC’li belediye başkanları, hem ülkeye kabul edildi, hem de “Hoş geldiniz, siz bizim kardeşimizsiniz, ülkemizde istediğiniz kadar kalabilirsiniz” diyaloğuyla karşılaştı. Pasaportlarına mühür vurulmasa da bu uygulama, Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıması yolunda çok önemli bir adım olarak değerlendirildi.

KKTC bayrağı arayan Azeri başkan

KKTC pasaportuyla ülkeye kabul edilen KKTC’li belediye başkanları, heyette yer alan diğer belediye başkanlarıyla birlikte Azerbaycanlı belediyelerle kardeş şehir protokolü imzaladı. KKTC’den Dipkarpaz Belediyesi ile Bakü’deki Yasamal Belediyesi, KKTC’li Yeni Boğaziçi Belediyesi ile Zabrat Belediyesi ve KKTC’li Tatlısu Belediyesi ile Sungait Belediyesi kardeş şehir oldu. Azerbaycan ziyaretinin son gününde heyeti ağırlayan Sungait Belediye Başkan yardımcısının yemek verdiği mekana asmak için KKTC bayrağı araması ise dikkat çekiciydi. Heyet gelmeden önce yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Bakü’ye KKTC bayrağı bulmaları için altı kez adam gönderdiğini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Akif Kerimov , “Öz bayraklarını bizim şehrimizde görsünler istiyordum ama kısmet olmadı.” dedi. Sungait Belediyesi ile kardeş şehir protolü imzalayan Tatlısu Belediye Başkanı Orçan ise Azerbaycan’ın kendilerini bağırlarına bastığını belirterek, bir çok ülkenin izolasyonun kaldırılması yönünde söz verdiğini ancak sadece Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in sözünde durduğunu söyledi. Orçan, yerel yönetimlerin işbirliğinin de izolasyonların kaldırılması yönünde katkısı olacağını belirtirken, Dipkarpaz Belediye Başkanı Özbayrak, KKTC pasaportuna yapılan muamelenin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Bakü-Ceyhan’dan akacak bir bardak petrol yetecek

Azerbaycan’dan 162 belediyenin üye olduğu TDBB’nin Başkanı Erol Kaya ise Türk ve Azeri yerel yönetimleri arasındaki işbirliğini değerlendirdi. Dünyada artık ulusların değil, şehirlerin yarıştığını vurgulayan Kaya, “Şehirlerin yarıştığı bir dünyada, Türk belediyeleri birlikte hareket edersek, meselelerimizi daha kolay çözeriz. Bu noktada bir asrı aşan belediyecilik birikimimizi Azerbaycanlı kardeş belediyelerin istifadesine sunacağız.” dedi. Azerbaycan’da geleceği parlak siyasiler arasında gösterilen TDBB Temsilcisi ve Yasamal Belediye Başkanı Ilgar Aliyev ise ziyarete ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: Bu ziyaret, Azerbaycan belediyelerinin tarihine yazıldı. Sadece 6 yıllık geçmişi olan belediyelerimiz için kardeş Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak en büyük gelirdir ” Aliyev, Azerbaycan hükümetinin kalkınma politikasında yerel yönetimlerin önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı’ndan akacak ilk bir bardak petrolle birlikte Karabağ sorununda çözümün hızlanacağını ve Azerbaycan’ın yoksullukla mücadele edeceğini anlattı.

Taksiciler, yoksulluğun aynası

1990’ların başında bağımsızlığına kavuşmasına rağmen Azerbaycan, halen Sovyet izlerini muhafaza ediyor. Tezgahlarda sık sık rastlanan orak-çekiçli armalar, tarihe gönderme yaparken, bir süre sonra alışmanıza rağmen şehirdeki ilk saatlerinizde oldukça rahatsız eden neft kokusuyla Bakü’nün şehir mimarisi, büyük oranda Sovyet dönemini yansıtıyor. Azerbaycan’daki yaklaşık 8 milyon nüfusun yarısına yakınının yaşadığı Bakü ise hem sefalet derecesinde yoksul, hem de zengin Azerileri aynı kapta buluşturuyor. Yoksulluğu dillendiren en cesur insanlar ise taksiciler. Bindiğimiz her takside hemen hemen aynı isyanı işitiyoruz: Neft, yani petrol bir kısım insanların cebini doldururken, kendileri fakir halde yaşıyor. Halk ibadetleri konusunda bilinçsiz ancak Allah’a olan inançlarını vurgulamayı hiç ihmal etmiyorlar. Türkiye Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği’nin yaptırdığı caminin Cuma günleri tıklım tıklım dolması ve insanların dışarıya taşması ise bu yöndeki gelişmelere ilişkin ipuçları veriyor.

Gülümseme en büyük zenginlik

Havalimanında indiğiniz andan itibaren, Azerbaycan’da istisnasız herkeste gördüğünüz bir şey var: Gülümseme. Tüm zorluklara rağmen, genci yaşlısı, fakiri zengini herkes gülümsüyor. Azeri kardeşlerle, dinimiz, dilimiz gibi yemek kültürümüz de oldukça benzeşiyor. Azerbaycan’da başta cep telefonu olmak üzere elektronik eşya oldukça ucuz. Ancak Bakü’de kaliteli elektronik eşyaları sadece belirli merkezlerde bulabiliyorsunuz.

Aliyev’in şekilleri

Türk heyetini kabul eden Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Murtuz Aleskerov, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine vurgu yaparken, Azerbaycan’daki Türk işadamları ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü’yü ziyaretinden sonra Azeri bürokratların kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini anlattı. Azerbaycan’da en çok farkedilen hususlardan biri ise merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ‘şekil’leri. Fotoğrafa şekil diyen Azeriler, eski Cumhurbaşkanlarının şekillerini devlet dairelerinden lokantalara her yere asıyor.

Önce ziyaret sonra yol

Heyetle birlikte Quba şehrine ziyaret için giderken, yolda Azeriler arasında “Pir” olarak bilinen bir evliyanın türbesinde, konvoyun önündeki polis eskortunun eşliğinde mecburi olarak duruyoruz. Çünkü Azeriler, yolda kaza yapmamak için mutlaka burada durulması ve sadaka kutusuna para atılması gerektiğine inanıyor.

Nevruz dedeyle karşılaştık

Bakü’deki en önemli merkezlerden biri de şehitlikler. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi önündeki şehitlik alanındaki anıtlardan en anlamlısı ise Türk Şehitlik Anıtı. 1918’deki Kafkas Harekatı’nda Karabağ ve Dağıstan’ı düşman işgalinden kurtaran Nuri Paşa Komutası’ndaki Türk birliklerinden şehit düşen 1130 şehit adına dikilen bu anıtın yanında tanıdık bir simayla karşılaşıyoruz. Nevruz Dede. Babası Nimetullah Paşa’yla birlikte Türkiye’den Kafkas cephesine giden Nevruz Dede, geçtiğimiz aylarda Deniz Feneri Derneği tarafından 5 yaşında ayrılmak zorunda kaldığı vatanına geri getirilmişti. Türkiye’de gözünden ameliyat edilen Nevruz Dede’yle Bakü’de “Onlarla birlikte geldim” dediği şehitlerin anıtını öperken karşılaştık. Nevruz Dede, cuma namazı öncesi şehitlere Fatiha okuduktan sonra, bizim kendisini görüntediğimizden habersiz, onları asker selamıyla selamlamayı unutmadı.

Dolarsız gitmeyin

Azerbaycan’a gidecek olanlarrın mutlaka yanlarında dolar götürmesi gerekiyor. Hemen her dükkanda dolar geçiyor. Eğer dolarınız yoksa, Yeni Türk Lirası’nı Azerbaycan Manat’ına çevirdiğinizde, dolara nispetle, her 100 milyonda yaklaşık 20 milyon zararınız oluyor. Küçük döviz bürolarında 1 doları 4 bin 760 manatla değiştirebiliyorsunuz.

Yorumlar kapatıldı.