İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Dini özgürlük tam yaşanmıyor´

GÜVEN ÖZALP

BRÜKSEL – Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) en geniş grup olan Hıristiyan Demokratlar, Türkiye’de din özgürlüğüne ilişkin eleştirilerini sürdürüyor. Üç Hıristiyan Demokrat milletvekili bir açıklama yaparak dini özgürlüklerin tam uygulanmadığını belirtti. Parlamenterlere göre Vakıflar Yasası da Avrupa standartlarında değil.

AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Türkiye raportörü Camiel Eurlings ve AP Başkan Yardımcısı Antonios Trakatellis, Başmüzakereci Ali Babacan ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’la yapılan görüşmelerin sonrasında bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’de dini özgürlüklerin tam uygulanmadığı yönünde bulgu var, Vakıflar Yasası tasarısı da Avrupa standartlarının gerisinde” denildi. Milletvekilleri, Türkiye’ye yasa tasarısını, tüm dini toplumların AB içinde sahip oldukları haklara sahip olmalarını sağlayacak şekilde yeniden düzenleme çağrısı yaptı.

Özellikle dini toplumların sahip oldukları malların satılmasından endişe duyulduğunu belirten parlamenterler, “Türk yetkililerden bu uygulamaya son vermelerini talep ediyoruz” dedi. Uygulamaya devam edilmesinin Türkiye’nin imajını olumsuz etkileyeceği uyarısını da yapan üçlü, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını istedi.

Yorumlar kapatıldı.