İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hazine´den Kiralık Rum Mektebi

Hazine tarafından 1962’de el konulan Potira Rum Kız Mektebi, üç yıllığına kiralık verilmek üzere ihaleye çıkarıldı. İstanbul Defterdarı Ulusoy “Satmıyoruz; yasayı bekliyoruz” dedi. İho gazetesinden Rimbopulos ise “Yasa çıkmadan mallar satılıyor” dedi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

12/07/2005 Ahmet ŞIK ahmetxyz@yahoo.com

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM) hazırladığı, azınlık vakıflarından Hazine’ye geçen gayrımenkullerin iadesine ilişkin yasa tasarısı Meclis’te görüşülmeyi beklerken, Fatih’teki Potira (Bardak) Rum Kız Mektebi,üç yıllığına kiralık verilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’na ait Samatya’daki iki dükkan ise çıkarıldığı satış listesinden son anda geri çekildi.

“Öğrenci yok, bize verin”

Tevkii Cafer Mahallesi Firketeci Sokak No:2’deki Potira Rum Kız Mektebi, el konulduğu 1962 yılına değin Fener’deki Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na (Kanlı Kilise) aitti.

1935 yılında öğrencisiz kalan mektep, yanı başındaki aşhane ile birlikte hizmet vermeye başladı.

Bunu fark eden Hazine yetkilileri, 1985 yılında dava açarak, “amaçları dışında hizmet verdiğini” ileri sürdüğü mektebin kendisine devrini istedi.

Bu tarihten itibaren Hazine’nin mülkiyetine giren ve geçen süre içerisinde bir kısmı çöken mektep, son yıllara kadar kimi işgalciler tarafından ev olarak kullanıldı.

Kiraya veriliyor

İstanbul Defterdarlığı’ndan 20 Haziran’da “kiralıklar” listesine alınarak ihaleye çıkarılan tarihi mektep için tahmini bedel de 5 milyon YTL olarak belirlendi.

Mektep, kiralandığı takdirde üç yıl süresince “kültürel” amaçlı kullanılacak.

“Satmıyor, kiralıyoruz”

İstanbul Defterdarı Mehmet Akif Ulusoy, azınlıklara ait ya da onlardan alınmış gayrımenkullerin satışını gerçekleştirmediklerini belirterek, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı tasarının yasalaşmasını bekliyoruz.

Çıkan yasaya göre satış işlemlerinin akıbeti belli olacak. Ancak mülkün kiralanmasında bir sakınca yok. Mülkiyet değiştiği ya da eski sahibine döndüğü takdirde kira sözleşmesi feshedilebilir” dedi.

Satış ihalesi geri çekildi

İstanbul’da Rumca yayımlanan İho gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Andrea Rombopulos ise AB Uyum Yasaları kapsamında azınlıklara ait gayrımenkullerin iadesi noktasında adımlar atılması sözü verilmesine rağmen satış ve kiralamaların sürdüğünü kaydederek, “Görünen o ki, bu yasa çıkmadan mallar elden çıksın isteniyor. Fener bölgesinde halen bu uygulamalar devam ediyor. Buna son verilmeli” dedi.

Bu arada, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’na ait, Fatih Hacı Hüseyin Ağa Mahallesi Tütüncü Sokak No: 2’deki iki dükkan Haziran ayı sonunda “satış listesine” konularak ihaleye çıktı.

Ancak vakıf yöneticilerinin itirazını dikkate alan defterdarlık, ihaleyi geri çekti.

Öte yandan, 1992 yılında Yargıtay kararıyla Milli Emlak Müdürlüğü’nün mülkiyetine geçen Surp Pirgiç Ermeni Vakfı ‘na ait, Beyoğlu’ndaki yedi katlı bir bina da geçen Mart ayında üçüncü bir şahsa satılmış ancak konunun basına yansıması üzerine satış işlemi durdurulmuştu.(AŞ/EÜ)

Yorumlar kapatıldı.