İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MİNSK GRUBU KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜM ESASLARI PAKETİNİ HAZIRLIYOR

AGİK Minsk Grubu eşbaşkanları Y. Merzlyakov (Rusya), Stiven Mann (ABD) ve Bernar Fasien (Fransa), Bakü’yü ziyaretleri sonrasında Pazar akşamı Erivan’a geldiler. Baküdeki görüşmelere sözde Karabağ Azerbaycan toplum temsilcisi Nizami Bahmanov’un katıldığı da verilen bilgiler arasında yer alırken, Armenpress’in verdiği bilgiye göre, Azerbaycan’daki görüşmelerde Dağlık Karabağ aracılığıyal Azerbaycan ve Ermenisdtan arasında kurulacak iletşim yolu ve göçmenlerin geri dönüş meselesi değerlendirildi.

Son dönemde Bakü yönetim’nce kullanılan “Ermenistanla ulaşım hatlarını ortak kullanmaya ilişkin” deyimine dikkat çekilirken, konuya ilişkin “Vremya Novostey”e açıklama yapan Minsk Grubu eski Rus eşbaşkanı Vladimir Kazimirov bunun “seçmenlere ve dış dünyaya” yönelik bir mesaj olduğu belirtti. Kazimirov Dağlık karabağ’da uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleşen parlamento seçimleri sonrasında, şimdi seçim konusunun Azerbaycan’ın gündeminde olduğuna dikkati çekti.

Kazimirov Azerbaycan’ın savaş çığırtkanlığına rağmen, güvenlik artırıcı etkinliklere başladoğına da dikkati çekti ve Bakü’nün Ağdam’dan Nahcivan’a (Dağlık karabağ-Laçin-Ermenistan) giden otoyolun Ermenilerle ortaklaşa denetimine ilişkin konuşmaya başladıklarını söyledi.

Kazimirov ulaşım yollarının çözümde önemli ancak çözüm anahtarı olmadığını da kaydederken görüş ayrılığının Karabağ’ın statüsü ve 11-12 yıl önce askeri operasyonlar sonrası Ermenilerin işgal ettiği alanlardan çıkmasında odaklandığını da belirtti.

Minsk Grubu rus eşbaşkanı Yuri Merzlyakov ziyaret öncesi morallerinin yüksek olduğunu kaydederken, eşbaşkanların bölge ziyaretleri 16 Temmuza kadar sürecek.

26 Ağustos’ta Kazan’da yapılacak BDT resmi olmayan ziyaretinde Devlet başkanları Koçaryan ve Aliyev’in birararya gelmesi beklenirken, ilgili buluşmaya kadar Dışişler bakanları Oskanyan ve Mamedyarov’un bir veya iki defa buluşmaları da öngörülmektedir.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.