İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Y. Karabağ sorununda çözüm umutları artıyor

Türkiye’nin Ermenistan’la ilişki kurmak için önkoşullardan biri olarak ileri sürdüğü Yukarı Karabağ sorununda çözüm umutları artıyor.

Dün sona eren Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda, iki ülkenin milletvekilleri Karabağ sorununu konuşmak üzere ilk kez bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının olumlu geçtiği ve bir yol haritası oluşturulduğu öğrenildi. AKPM Azeri milletvekili Asım Mollazade’nin açıklamasına göre, komisyonun ikinci toplantısı, tarafların daha geniş katılımıyla 12 Eylül’de Paris’te gerçekleşecek.

Avrupa Konseyi’nin ocak ayında aldığı kararla Ermenistan’ı ‘saldırgan devlet’, Yukarı Karabağ’ı da ‘ayrılıkçı rejim’ olarak tanımlaması çözüm çabalarını hızlandırdı. Temmuz ayında AGİT Minsk grubu, bölgede iki tarafın siyasi temsilcileriyle temaslarda bulunacak. İki ülke arasındaki sorunun çözümü için 1992 yılında kurulan Minsk grubunun, Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’dan nasıl bir çekilme planı izleyeceği konusuna odaklanması bekleniyor. Erivan’la diplomatik ilişki kurmak için bölgede çözümü önşart koşan Türkiye de görüşmelerde aktif rol oynuyor. AKPM’deki tüm görüşmelerde Türk ve Azeri milletvekilleri güç birliği yaptı. 29 Haziran’da Azerbaycan’a gidecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarında Yukarı Karabağ’ın ele alınması bekleniyor.

Ermenistan’ın Yukarı Karabağ’ı bağımsız bir ülke olarak tanıması yönündeki son girişimi de sonuçsuz kaldı. Fransa ve Rusya, 19 Haziran’daki Karabağ’da gerçekleşecek seçimleri tanımadıklarını ve Yukarı Karabağ’ın Azerbaycan’ın sınırları içinde bulunduğunu açıkladı. Bakü, Ermenistan’ın tüm bölgelerden aynı anda çekilmesini istiyor. Erivan ise 5 bölgeden çekilmeyi kabul etmekle birlikte Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Laçin ve Kelbecer bölgelerinden ilk etapta çekilmeye sıcak bakmıyor. Emre Demir, Strasbourg

Yorumlar kapatıldı.