İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Fransa´nın `Ermeni soykırımını´ tanıması tarihi hatadır´

FRANSA-Kafkas Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Senatör Ambroise Dupont, Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında ülkesinin sözde Ermeni soykırımını tanımasına ilişkin politikasını eleştirdi

24.06.2005

Bakü’ye Fransa-Azerbaycan İş Forumu’nun açılışı dolayısıyla gelen Dupont, tarafsız Ekspress gazetesine verdiği demeçte, “Fransız Parlamentosu’nun üst kanadı Senato’da “Ermeni soykırımının’ tanınmasının tarihi bir hata olduğunu” söyledi.

‘DAĞLIK KARABAĞ KONUSUNDA ASIL OYUNCULAR AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN’DIR’

Aynı zamanda Fransa-Azerbaycan Parlamento Dostluk Grubu’nun da başkanı olan Dupont, gazetenin manşetten verdiği haberde, “Ne yazık ki siyasette öyle şeyler oluyor ki, sonucunda tarihi hatalar meydana geliyor. Fransız Senatosu’nda Ermeni soykırımının müzakeresi de böyle yanlışlıklardan biri olmuştur. Şahsen ben bu konuda hiçbir zaman oy kullanmadım” dedi.

Fransa’nın ‘Ermeniperest’ bir politika izlediği yolundaki görüşleri ise kabul etmeyen Fransız Senatör, Paris’in Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili pasif tutumu konusunda da, “Biz hakim değiliz, sadece tavsiye veriyoruz. Asıl oyuncular Azerbaycan ile Ermenistan’dır.

Doğrudur, birkaç yıl önce biz öyle bakıyorduk ki sanki hiç bir şey olmamış, ama şimdi görüyorum ki belli şeyler var. Ben sizin psikolojinizi anlıyorum” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ KARMAŞIK KONU’

Dupont, Azeri Ekspress gazetesinin “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Fransız halkının tutumu nedir?” şeklindeki sorusuna karşılık, “Bu mesele çok karışık. Ben ancak kendi düşüncelerimi söyleyebilirim. Fransa’da bir konuda cevap bulamadıkları zaman şöyle derler: Herşey herşeyin içindedir ve o şeye de Fransa’da bir büyük dükkan var, gidip orada bakmak lazım” yanıtını verdi.

Fransızların Avrupa Birliği Anayasası’na ‘Hayır’ demesine ilişkin görüşlerini de belirten Senatör Ambroise Dupont, sonucun Avrupa Birliği’nin gelişmesine daha da katkıda bulunacağını ve yaşanan son gelişmelerin AB idealinin iflası gibi görülmemesi gerektiğini belirtti.

Dupont şöyle konuştu: “Mesele şu ki, referandumla Fransız halkı iki seçenek karşısında kaldı. Yani ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ cevabını vermeliydiler. Aslında Fransızlar bu adımları ile AB Anayasası’na değil, Fransa’nın iç politikasındaki gelişmelere ‘Hayır’ dedi. Diğer taraftan referandum bizim için ayrıca bir yenilikti, çünkü şimdiye kadar Avrupa Birliği ile ilgili kararların kabulu sırasında bizden neyi isteyip, neyi istemediğimizi sormuyorlardı.

Onun için referandumu Avrupa Birliği’nin gelişimi gibi kabul etmek gerekir.”

Haber: DHA

Yorumlar kapatıldı.