İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papazı bulduk!

Savaş Ay

Bakanlar Kurulu onayladı, Fenerbahçe Burnu’ndaki 12 trilyonluk arsa resmen Papazlar Topluluğu’nun….

Mülkiyet hakkı yılan hikâyesine dönen İstanbul Fenerbahçe’deki 20 dönüm arazi Bakanlar Kurulu’nun 15 Haziran kararı ile Papazlar Topluluğu’nun oldu…

3-4 PAPAZLIK TOPLULUK

Kim bu Papazlar Topluluğu? İki yüzyıl önce kurulan bir tarikatın Türkiye kolu. Bugün İstanbul’daki 3-4 papaz hariç faaliyeti ve cemaati yok.

12 trilyonluk arazi papazlara geri verildi

Abdülmecid tarafından yaklaşık 150 yıl önce rahiplere verilen Fenerbahçe’deki 20 dönümlük arazi Bakanlar Kurulu kararıyla Papazlar Topluluğu’na geri verildi.

Osmanlı padişahı Abdülmecid’in Assompsion Tarikatı’na verdiği bugün değeri 12 trilyon liraya yaklaşan Fenerbahçe Burnu’ndaki arazinin mülkiyet hakkı yüzünden çıkan kriz uzlaşmayla sonuçlandı. Fransa’da Kurulan ve Vatikan’ın tarikat olarak kabul ettiği Assompsion Papazlar Topluluğu’nun öyküsü 200, arazinin öyküsü ise 150 yıl öncesine kadar uzanıyor. Amaçları Doğu-Batı arasında kiliseleri birleştirmek olan tarikat, Fransa’da “yasadışı faaliyet yapıyorlar” diye yasaklanmış. Tarikatın bir kolu da Türkiye’de. onlar da Papazlar topluluğu olarak biliniyor . O devirlerde (1859) Padişah Abdülmecid isteklerini kırmıyor, şimdiki Fenerbahçe Burnu’nda iri kıyım bir arazi veriyor onlara.

TESCİLEDİLDİ

Papazlar üzerine kilise yapıp, taş ocağı açtığı bu araziyi aradan geçen onlarca yıl sonunda büyüttü ve müştemilatlar ekledi. 1943 yılında Tapu Kadastro Tespiti yapıldığında arazi, Ruhban Medreresi ve Manastır Mabed olarak papazlar Topluluğu adına tescil edildi. 20 dönümlük arazinin 1993 yılında bir yabancı bir şirkete kiraya verilmesi üzerine, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu anlaşmanın Lozan Antlaşması’ndaki azınlık mallarının kullanımıyla ilgili maddelere aykırı olduğu gerekçesiyle tapu iptal davası açtı. Bu dava sonunda arazinin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün üzerine geçti.

KRİZ AİHM’DE BİTTİ

İbadet ve mülkiyethaklarının çiğnendiğini öne süren ve aradan geçen sürede sayıları azalan Assompsion Tarikatı’nın mensupları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurup yüklü miktarda tazminat talebinde bulundu. Davanın Türkiye aleyhine vahim sonuçlar doğurma ihtimali nedeniyle Dışişleri Bakanlığı Strasbourg’daki Mahkeme’de davanın mahkeme tarafından sonuçlandırılmasını beklemek yerine ‘Dostane çözüm’ önerdi.

KULLANIMI PAPAZLARIN

2000 yılında varılan anlaşmaya göre, arazi bir yıl içinde Assompsion Rahipler Topluluğu’na mülkiyeti devlete verilerek iade edilecekti. Kullanım hakkı Rahipler Topluluğu’nda olacak olan arazinin, özel girişimciye kiralanmasından elde edilen gelirin yüzde 70’i de Türkiye’ye bırakılacaktı. Ancak anlaşma birtürlü yerine getirilmeyince Konu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin önüne geldi. Komite Türkiye’ye AİHM kararını yerine getirmesi için çağrı yaptı Uyarılar üzerine Bakanlar Kurulu, Fenerbahçe Burnu’ndaki arazinin intifa (yararlanma) hakkının Assompsion Rahipleri’ne verilmesi konusundaki kararnameyi imzaya açtı. Jet hızıyla imzadan geçen kararname ile Türk tarafı, AB’ye olan taahhütlerini, geç de olsa yerine getirmiş oldu. Bu kararnamenin üzerinden yıla yakın bir zaman geçmesinin ardından Fenerbahçe Burnu’nda bulunan ve 12 trilyon değer biçilen 20 dönümlük arsanın intifa hakkı, geçtiğimiz günlerde resmen Assompsion Rahipler Topluluğu’na verildi.

Yorumlar kapatıldı.