İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diaspora yok dostluk var

Erdal İPEKEŞEN Göksel YAPAR / ANKARA

Sözde soykırım tartışmalarının yeniden alevlendirildiği bir zamanda Türk ve Ermeni dağcılar dostluk adına önemli bir etkinliğe imza attı.

Erivan’daki Aragast Dağı’na tırmanan dağcılar, 4080 metre yükseklikteki zirveye Türk ve Ermeni bayrakları diktiler.

DİASPORA ve yandaşları Türkiye’nin Ermeni soykırımı yaptığını bağıra dursun, Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Aragast Dağı’na tırmanan bir grup Türk ve Ermeni dağcı, zirveye iki ülkenin bayrağını dikti. Antalya’da faaliyet gösteren Toros Doğa Sporları Kulübü (TODOSK), Türkiye ile Ermenistan arasında yıllardır süregelen ‘soykırım’ tartışmalarının yeniden alevlendiği şu günlerde, önemli bir etkinliğe imza attı. TODOSK üyesi bir grup dağcı, Ermeni ve İranlı dağcılarla birlikte Ermenistan’ın Başkenti Erivan’daki Aragast Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi. 4 bin 80 metre yükseklikteki zirveye Türk ve Ermeni bayraklarını diken dağcılar, Erivan sokaklarında da Türk bayraklı kulüp tişörtleri ile broşürlerini dağıttı.

ENGELLERİ AŞTILAR

Ermenistan’da tırmanış yapan ilk Türk dağcıları olmak isteyen TODOSK üyelerinin Ermenistan’a gitme girişimi bundan yaklaşık 9 ay önce başladı. Ermenistan Dağcılık Federasyonu ile irtibat kurmak isteyen Türk dağcılar, son dönemlerde iyice hız kazanan ‘soykırım’ tartışmaları ve iki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında anlaşma olmaması nedeniyle sayısız engelle karşılaştı. Buna rağmen yılmadan girişimlerini sürdüren TODOSK, bir süre önce İstanbul’da yayınlanan Ermeni Agos Gazetesi sayesinde Ermenistan Dağcılık Federasyonu’na ulaşmayı başardı. Federasyon yetkililerine, en yüksek noktası 4 bin 80 metre olan Aragast Dağı’na tırmanmak istediklerini söyleyen Türk dağcıların bu talebi çok sıcak karşılandı.

BAYRAKLA GEZDİLER

Bunun üzerine; Türkiye Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi de olan TODOSK Başkanı Ömer Faruk Gülşen ile Cengiz İncesu, Ali Fuat Çelikkan ve Cemal Ertugay’dan oluşan Türk dağcılar, hazırlıklara hız verdi. Tarihçilerle siyasilere anlamlı mesaj içeren tırmanışa, Apaga Tour ile Ermenistan Dağcılık Kulübü, konaklama ve yeme içme sponsoru oldu. Ayrıca Ermeni dağcılardan oluşan 6 kişilik bir ekip de tırmanışa rehber olarak görevlendirildi. 7 Haziran’da Antalya’dan hareket eden TODOSK’lu dağcılar, aynı gün Ermenistan’ın Başkenti Erivan’a ulaştı. Erivan sokaklarında Türk bayraklı tişört ve çantalarıyla gezen Türk dağcılar, büyük ilgi gördü. Kulübün, Türk bayraklı tişört ve broşürlerini dağıtan dağcılar, 8 Haziran sabahı da Aragast zirvesine tırmandı.

REHBER LEVONYAN

Tırmanışa, Ashot Levonyan liderliğindeki 6 Ermeni dağcının yanısıra İranlı dağcı Mehdi Jabbehdan da katıldı. Yaklaşık 5 saat süren tırmanış sonrası en yüksek noktaya ulaşan Türk ve Ermeni dağcılar ile İranlı Jabbehdan, ülke bayraklarını zirveye dikti. Dağcılar, başarıyla gerçekleştirdikleri tırmanışı fotoğraflarla da ölümsüzleştirdi.

Onlar da Ağrı’ya tırmanmak istiyor

Tırmanışın ardından 14 Haziran’da ekibiyle Antalya’ya dönen TODOSK Başkanı Ömer Faruk Gülşen, Erivan’da özellikle halktan büyük ilgi ve destek gördüklerini söyledi. Zirvede Ermeni dağcılarla birlikte Büyük ve Küçük Ağrı dağlarını izlediklerini belirten Gülşen, ‘Onların da en büyük hayali Ağrı Dağı’na tırmanmak. Bunun için bizden yardım istediler. Biz de elimizden geldiğince onların bu özlemini gidermek için çaba göstereceğiz’ dedi.

Zirve 4080 metre

Aragast, Ermenistan’ın başkenti Erivan yakınlarında 4080 metre yükseklikte bir dağ. Tırmanışa, Ashot Levonyan liderliğindeki 6 Ermeni dağcının yanısıra İranlı dağcı Mehdi Jabbehdan da katıldı. Dağcılar, yaklaşık 5 saat süren tırmanışı başarıyla gerçekleştirdiler ve İranlı dağcının çektiği bu fotoğrafla da ölümsüzleştirdiler.

Ermeni dağında Türk bayrağı

İşte zirvede Türk ve Ermeni bayrağı açan ekip (soldan sağa): Cengiz İncesu, Cemal Ertugay, Ali Fuat Çelikkan, Ashot Levonyan, Ö. Faruk Gülşen, Ashot Tanzanya, Ara Narsisyan, Melkon Yapyan, Diran Lokmagözyan, Hayk Driver.

Yorumlar kapatıldı.