İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ben sınırın açılmasını savunayım sen de soykırım olmadığını söyle

Ermenistan’daki gezisini sürdüren AK Parti Milletvekili Turhan Çömez’in Ermeni meslektaşı Khachatur Sukiasyan ile dün yaptığı görüşme ilginç bir diyaloğa sahne oldu.

Çömez, ülkenin önde gelen işadamlarından olan Sukiasyan’a, ‘Meclislerimize giderek sınırların açılması ve soykırım iddialarının bir kenara bırakılması konusunda açıklama yapalım.” teklifinde bulundu. Ancak Ermeni vekil, teklife sıcak bakmadı. Dünkü görüşmede iki vekil de problemlerin bir kenara bırakılıp, ileriye bakılması gerektiği görüşünde birleşirken, Sukiasyan, Türkiye ile Ermenistan sınırının kapalı kalmasının anlaşılmaz olduğunu söyledi. Çömez’in, “Var olan problemler için bir liste hazırlayıp üzerine çalışalım mı?” sorusuna Ermeni vekil, sorunlardan konuşmak istemediğini belirterek bütün sorunların bir kenara bırakılması isteğini yineledi. Bunu üzerine AK Partili Çömez, meslektaşına “Gelin ikimiz ortak bir çalışma yapalım. Ben TBMM’de Ermenistan sınır kapısının açılmasıyla ilgili konuşma yaptığım saatlerde, siz de kendi parlamentonuzda bir konuşma yapın ve 1915’te yaşanan olayların soykırım olmadığını, bu konuların tarihçiler tarafından araştırılması gerektiğini, Türkiye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne duyduğunuz saygıyı açıklayın. Bu küçük bir adım olur. Ama önemli bir başlangıç olacaktır.” teklifinde bulundu. “Bu tür problemleri küçültmeyelim.” diyen Sukiasyan ise ilişkilerin “ön koşulsuz” başlaması gerektiğini söyledi. Sukiasyan, 1915’te yaşanan olayların acı olduğunu ifade ederek, “Birinin ayağına bastığınızda, özür dilersiniz.” diye konuştu. Bunu üzerine AK Partili vekil, Ermeni çetelerinin 1915’te yaptıklarını ve Ermeni terör örgütü ASALA’nın suikast düzenlediği Türk diplomatları hatırlattı. Çömez’in bu çıkışına karşılık Ermeni vekil, “Bunlar şimdi durdu. Birbirimize zarar vermemeliyiz.” şeklinde konuştu. Çömez de “Sivil köprü kurularak diyaloglarla birçok mesele geride kalacaktır. Şu anda bunları konuşmamız bile çok önemli.” dedi.

Sınır kapılarının kapanmasını anlamsız bulduğunu ifade eden Sukiasyan, halkların düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “1915’teki olaylar bizi birbirimize düşman yaptı. Sınırlar açıldıktan sonra ortak genişleme ve büyüme imkanımız olabilir. Ermenistan’ın büyük ve iyi bir geleceği var. Gelin beraber bu bölgeyi büyütelim, genişletelim. Kardeşler arasında bile problem var. Aramızdaki en önemli sorun sınırların açılmasıdır. Allah böyle karar verdi. Biz komşuyuz. Gelin komşuluk yapalım.” şeklinde konuştu. Turhan Çömez, dün dedeleri Kars’ta yaşamış Ermeni vatandaş Anuşavan Hovhanisyan ile de görüştü. Kendi imkanları ile Çömez’e ulaşan Ermeni vatandaş da sınırların açılması isteğini dile getirdi. AK Partili Turhan Çömez önceki akşam da Ermenistan Meclis Başkanı Artur Bağdasaryan’ın onuruna verdiği yemekte Ermeni Milletvekili Samuel Balasanyan, Dışişleri Dairesi Başkanı Büyükelçi Edvard Khdjayan ve Meclis Başkanı Danışmanı Tigran Yeganyan ile bir araya geldi. Yemekte Ermeni soykırım iddialarını tartışan Çömez, tarihî gerçekleri sıralayarak, soykırım iddialarının asılsız olduğunu dile getirdi. Çömez, “Biz soykırım meselesini hem tarihî hem de hukukî platformda tartışmaya hazırız.” mesajı verdi. AK Partili vekil, dün Erivan Belediye Başkanı Yervant Zakaryan ile de bir araya geldi. Ermeni caz sanatçısı Levon Malhasyan ile bir süre sohbet eden Çömez, Türkiye’den gelip Erivan’da okuyan öğrencilerle de görüştü.

Çömez, Karabağlı yaşlı hastaya moral verdi

AK Parti Milletvekili Turhan Çömez dün Ermenistan Başpatrikliği’ne bağlı Aziz Nerses Hastanesi’ni ziyaret etti. Hastane Başhekimi Sevak Avakyan tarafından bilgilendirilen Çömez, iç hastalıkları bölümünde Karabağlı bir hastanın böbrek taşı kırma operasyonuna katıldı. Kendisi de doktor olan Çömez, Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın eşinin himayesinde faaliyetlerini sürdüren hastanede bulunan Seda Stepanyan (75) adlı hastaya operasyon öncesi moral vermeye çalıştı. Yaşlı kadın ise Azerice konuşarak sürpriz yaptı. Tercümanlar aracılığıyla hastalığını sorduğu Stepanyan’dan “Men Azerice bilirem.” sözlerini işiten Çömez, yaşlı kadınla yakından ilgilendi. “Başa düştüm, sen menim doktorum olasan.” diyen Stepanyan, gösterilen ilgiden memnun olduğunu söyledi. Erivan’a tedavi amaçlı gelen yaşlı kadın, Turhan Çömez’in elini uzun süre tuttu. Hastane Başhekimi Avakyan da, bir doktorlarının eğitim için İstanbul’a gönderildiğini, Türk doktorlarla ortak bir toplantı yapmayı planladıklarını belirtti.

Fatih Uğur, Tuncay Kayaoğlu; Erivan, Zaman, Cihan

Yorumlar kapatıldı.