İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni gazeteciler, Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile görüşecek

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu aralarında köşe yazarları, televizyon, gazete muhabirleri ve sendika temsilcilerinin de bulunduğu 20 Ermeni gazeteci ile temmuz ayının sonunda bir araya gelecek.

Ermeni gazeteciler, Ermeni iddialarını reddeden sözleri için hakkında İsviçre’nin hukuki süreç başlattığı Yusuf Halaçoğlu ile görüşecek. Halaçoğlu, düşüncelerini ve tezlerini ilk ağızdan Ermeni kamuoyuna aktarma fırsatı yakalayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Özel Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği’nin düzenlediği gezi İstanbul’da başlayacak. Misafirler daha sonra Ankara, Ürgüp- Göreme ve Antalya’da birer gece konaklayacak.

Gazetecilerle oturup sohbet etme imkanı bulmanın önemli olduğunu belirten Halaçoğlu, programa Tarih Kurumu’nun alınması konusunda da; “İnsanların fikrini değiştirmek zor ama hiç olmazsa karşılıklı sorunlarımızı konuşabiliriz.” açıklamasını yaptı. Halaçoğlu ziyarete katılmak için gelen talepler doğrultusunda farklı kesimlerden insanlarla bir araya gelmeyi tercih ettiklerini belirterek, herkese açık olduklarını dile getirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi Başkanı Turgut Dedeoğlu, programın misafirlerin İstanbul’da iki gece kalması ile başlayacağı bilgisini verdi. Ermeni konuklarının, Türkiye hakkındaki olumsuz görüşlerinin değiştirilmeye çalışılmasından çok, sorunların karşılıklı konuşulması için davet edildiğini anlatan Turgut Dedeoğlu, son zamanlarda gerginlik yaratan “Sözde Ermeni Soykırımı” iddialarına yönelik olarak siyasetin tıkandığı noktada basın olarak harekete geçmek istediklerini söyledi. Dedeoğlu, gazetecilerle birlikte Türk basınından temsilcilere ziyaret gerçekleştireceklerini, ayrıca Ermeni Patrikhanesi’nin gezdirileceğini kaydetti. Dedeoğlu, Türk ve Ermeni gazetecilerin bir araya getirilerek kaynaşma toplantılarının yapılacağını söyledi. Dedeoğlu, Ermeni gazetecilerin başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere devletin üst düzey yöneticileri ile görüşmelerini sağlamak istediklerini belirterek; “Her iki taraf da acı yaşadı. Bu acının artık gelecek kuşaklara aktarılmaması gerekiyor, bu acılar yaşanırken ortada bir devlet politikası olmadığı için soykırımın da bulunmadığını anlatmaya çalışacağız.” dedi. Dedeoğlu, programın bir sonraki yıl Fransa’da daha sonraki yıl ise Ermenistan’da tekrarlanması için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

08.06.2005

Aslıhan Aydın

Ankara

Yorumlar kapatıldı.