İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika´dan ret, Ermenilerden tepki

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu’nun,Ermeni soykırımı iddialarını yasallaştırmayı hedefleyen yasa tasarılarını reddetmesi Ermeni lobisinin ve yandaşlarının şiddetli tepkilerine neden oluyor.

Soykırım iddialarını reddedenlerin para ve hapis cezalarına çarptırılmalarını öngören tasarıları gündeme taşıyan ve savunan Valon Liberal Parti (MR) üyesi Nathalie de T’Serclaes, önerileri reddeden Senato Adalet Komisyonu’nu ”nadir bir ikiyüzlülükle” itham etti ve soykırım iddialarına ”birinci sınıf cenaze töreni yapıldığını” söyledi.

Belçika’daki 1995 tarihli Yahudi soykırımını inkar edenleri cezalandıran yasayı değiştirme girişiminde bulunan, ancak azınlıkta kalan Valon liberal ”Mouvement Reformateur” (MR) partisi üyeleri, diğer partileri ”korkaklıkla” suçladılar.

Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, Belçika hükümetinin koalisyon ortağı olan MR’in, ”hükümet bünyesinde sağlanan mutabakata rağmen” izlediği yıkıcı tavırdan ”son derece sinirlendiğini” ifade etti.

Ermeni lobisine ağır eleştiriler

Onkelinx, Sosyalist Parti’ye ve bu partinin Türk asıllı üyelerine saldıran MR’i eleştirirken, bu partinin ve ”bazı topluluklar” olarak adlandırdığı Ermeni lobisinin ”kışkırtıcı” tutumunu ”asil olmayan bir tavır” olarak nitelendirdi.

Valon Hıristiyan Demokrat Parti (CDH) üyesi Senatör Clothilde Nyssens, Yahudi soykırımının küresel olarak tanındığını ve inkarcılarının cezalandırıldığını, hukukun ”ciddi bir iş” olduğunu, Ermeni iddiaları konusunda ise ”siyasileştirme” girişimleri görüldüğünü belirtti.

Valon liberallerin tersine bir tavır izleyen Flaman Liberal Parti (VLD) üyeleri, ”hukukun net olması” gereği üzerinde durdular ve Yahudi soykırımının önemine değinerek, Belçika’dan da onbinlerce Yahudi’nin öldürülmek üzere fırınlara taşındığını hatırlattılar.

Türk asıllı Flaman sosyalist Senatör Fatma Pehlivan da, bu tür tartışmalar çerçevesinde 16’ncı ve 17’nci yüzyıllara dönülebileceğini, Amerika’da kızılderililerin soykırıma uğradıklarının anlatılabileceğini belirtti. Pehlivan, bu tür tartışmaların yerinin senato olmadığını hatırlattı.

Senato Adalet Komisyonu Başkanı Flaman Hıristiyan Demokrat Parti (CDV) üyesi Hugo Vandenberhe de, ”Senatonun tarihi yargılayan bir mahkeme olmadığını” ifade etti.

Adalet Komisyonu’nun dünkü kararından sonra, Yahudi soykırımını konu alan yasaya ilişkin görüşmeler, Ermeni soykırımı iddialarını yasallaştırmayı hedefleyen tasarılardan arındırılmış bir şekilde, gelecek hafta devam edecek.

Ermeni iddiaları yasalaşamadı

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu, Ermeni iddialarını yasallaştırmaya yönelik yasa tasarılarının tamamını reddetti.

Belçika Federal Meclisi’nde oylanarak kabul edilen ve senatonun onayına gönderilen yasa tasarısı, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin sekiz gün ile bir yıl hapse veya para cezasına çarptırılmalarını öngörüyordu.

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu’nun yasa tasarılarının tamamını reddetmesiyle, konuya ilişkin yasanın eski halinde kalması sağlanmış oldu.

Buna göre, konuya ilişkin yasanın sadece uluslararası kurumlarda tanınmış ‘soykırım’ların dikkate alınması da kararlaştırılmış oldu.

Yasa tasarıları, Valon Liberal Parti ‘Mouvement Reformateur’ (MR) ve Valon Yeşiller (ECOLO) girişimiyle Komisyon’a sunulmuştu.

Türk oy potansiyeli dikkat çekici

Yaklaşık 7 bin Ermeni ve büyük çoğunluğu çift tabiyetli olan 150 bin Türk’ün yaşadığı Belçika’da gelecek yıl yerel seçimler yapılacak. Basın, Türk oy potansiyeli üzerinde duruyor.

Ülkede bir Türk asıllı bakan, bir senatör ve bir milletvekili ile yerel yönetimlerde çok sayıda politikacı görev yapıyor. Son yıllarda Türkiye ile Belçika arasında çok yapıcı ve verimli bir çerçevede süren ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin, bazı siyasetçilerin ‘bilinçsiz ve bilgisiz’ tavırları yüzünden yara alması endişesi ve bu ülkede uyumlu bir yaşam sürdüren Türk toplumundaki rahatsızlık iş dünyasına da huzursuzluk getiriyor.

Türkiye’ye son dönemde büyük yatırımlar yapan Belçika firmaları ile Belçika’da faaliyet gösteren Türk yatırımcılar da ‘suni siyasi ve toplumsal gerginliklerden kaçınılması’ gereği üzerinde duruyor.

Yorumlar kapatıldı.