İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika Ermeni tasarısını ‘şimdilik’ reddetti

Belçika Senatosu Adalet Komisyonu, Ermeni “soykırımı”nı reddedenlere hapis ve para cezası öngören kanun tasarısını reddetti.

Sanal ortamdaki suçlarla ilgili asıl kanun tasarısı ise meclise iade edilecek. Belçika Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, “Tasarının kanunlaşması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Belçika ziyaretinde hakkında inkarcı soruşturması açılabilirdi.” dedi. Adalet Komisyonu’nda 3’e karşı 12 oyla reddedilen tasarı, Senato Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra Federal Meclis’e iade edilecek. Adalet Komisyonu üyesi senatörler, Ermeni iddialarını destekleyen Valon Liberal Parti “Mouvement Reformateur” (MR) ve Valon Yeşiller’in Federal Meclis’te meseleyi tekrar tartışmaya açmak isteyebileceklerini; ancak destek görmeyeceklerini belirttiler.

Konunun Ekim 2006’daki mahalli seçimlere kadar tekrar gündeme gelmesi beklenmiyor. Ermeni lobisinin yakından takip ettiği tartışmalar sırasında Adalet Bakanı Onkelinx, konunun meseleye taraf olan sivil toplum örgütleri ile görüşüldükten sonra ele alınması gerektiğini vurguladı. Tasarının Belçika Meclisi’nde kabul edilmesi durumunda AB’nin başkenti Brüksel’i de barındıran Belçika dünyada Ermeni ‘soykırımı’ iddialarını reddedenleri cezalandıran ilk ülke olacaktı. Konunun Belçika seçimlerinde tekrar gündeme gelmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

Hem Valon hem de Flaman sosyalistlerin blok olarak karşı çıktıkları tasarı tartışılırken Türk asıllı senatör Fatma Pehlivan, tasarının vahim sonuçlarına işaret etti. Ermeni ‘soykırımı’na ilişkin tavrın milletlerarası herhangi bir mahkeme kararı olmadan alınması durumunda Amerika’da ve Kongo’da olanların da hesaba katılması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, söz konusu tasarının kabul edilmesi durumunda Belçika’da toplumsal barışın yara alacağını söyledi. Onkelinx de tasarının ‘kabul edilemez’ olduğunu vurgulayarak, “Ermeni soykırımı için hukuki bir zemin yok. Yahudi soykırımında olduğu gibi bir Nürnberg Mahkemesi yok. Bazıları ateşle oynuyor.” dedi. ‘Ermeni soykırımını’ reddedenlerin cezalandırılmasını isteyen MR ve ECOLO partisi mensuplarının soykırım tarihini Ermeni olayları ile başlatmaları, Belçika’nın 19. yüzyılda Kongo’da yaptığı ve birçok tarihçi tarafından ‘soykırım’ olarak nitelendirilen katliamlara değinmemeleri dikkat çekti.

Tartışmaları yakından takip eden Avrupa Ermeni Federasyonu Başkanı Laurent Leylekyan, ‘soykırımın’ cezalandırılmasının reddedilmesinin kendileri için bir başarısızlık olmakla birlikte, bu konuda bir tartışma başlatmayı da başardıklarını kaydetti. Belçika Senatosu’nun dünkü kararı ile Türkiye’nin ‘inkarcılığının’ AB üyesi ülkelerin siyaseti haline geldiğini savunan Leylekyan, Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda Avrupa’da Ermeni ‘soykırımını’ savunmanın imkansız hale geleceğini iddia etti. Zaman’a konuşan Leylekyan, ‘soykırımı’ inkarın cezalandırılması ile Türkiye’de konunun tartışılmaya başlanacağını savundu.

08.06.2005

Selçuk Gültaşlı – Vedat Denizli

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.