İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ruhban Okulu için MGK hazır

MGK, Heybeliada Ruhban Okulu’nu tehdit olarak gören Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde değişikliğe gidiyor. Hükümet de okulla ilgili formülünü Yunanistan’la paylaşmaya başladı

HİLAL KÖYLÜ

ANKARA – Dışişleri Bakanlığı, 33 yıldır kapalı tutulan Heybeliada Ruhban
okulunun, ‘gizli anayasa’ diye bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) ‘tehdit’ olarak görülmesine son verilmesini önerdi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği onay verdi. MGSB’ye son şekli 21 Haziran’daki toplantıda verilecek. Sekreterlik bu toplantı için hazırladığı taslakta, Ruhban Okulu’nu ‘tehditler’ listesinden çıkardı. MGK kaynakları, “Türkiye büyük bir değişim içinde. Bir okulu tehdit göreceksek, yerimizden kıpırdayamayız. Siyaset belgesinin son halinde de, Ruhban Okulu’nu tehdit görmeyeceksiniz” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye değişti

Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı dahil çeşitli kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak MGK Genel Sekreterliği, çalışmaları tamamladı. Sekreterliğin taslağında Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılışıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi: “Daha önceki belgelerde Ruhban Okulu’nun açılmasının engellenmesi isteniyordu ki, bu açılış Türkiye için bir güvenlik tehditi olarak algılanıyordu. Türkiye Cumhuriyeti için Fener Rum Patrikhanesi bir tehdit olamaz. Bunu tehdit sayarsak, Türkiye’deki değişimi göz-ardı etmiş oluruz. Türkiye’nin değişimini ve Dışişleri Bakanlığı’nın okulun açılmasının tehdit olmaktan çıkarılması gerektiği yönündeki önerisini onaylıyoruz.”

Hükümetin formülü

MGK Genel Sekterliği’nde bu ‘açılım’ gerçekleşirken, hükümet okulun açılışı için geliştirdiği formülü Yunanistan’la da paylaşmaya başladı. Hükümetin Ruhban Okulu için geliştirdiği formülü şöyle:

Vakıf bünyesinde ve Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde faaliyete geçmesi öngörülen okulun açılışına ilişkin Bakanlar Kurulu’nda özel bir karar alınacak. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ‘karşılıklılık’ ilkesi gözetilerek alınacak karar gereğince, okulun açılması için Yunanistan’a ‘Gümülcine Celal Bayar Lisesi’ndeki Türk öğretmen sayısını artırın’ koşulu sunulacak. Hükümet, bu koşul çerçevesinde yapılacak görüşmeler ışığında Ruhban Okulu’nun açılışına ilişkin takvim çalışmalarını AB bürokrasisi ile birlikte yapacak.

Fener Rum Patrikhanesi, ‘Ortodokslar arasında teolojik konular ve ibadet konusunda birlik sağlanması için’ 1 Ekim 1844’te Heybeliada Ruhban Okulu’nu açtı. Okul, bini aşkın üst düzeyde din adamı yetiştirdi. Bunların arasında patriklik makamına kadar yükselenler oldu.

Yorumlar kapatıldı.