İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa´da `hayır´ şoku

Muammer ELVEREN/PARİS

TV yorumcuları sonucu ‘Cumhurbaşkanı Chirac’a büyük tokat’ olarak değerlendirdi. Chirac ‘Ret kararıyla, Avrupa’daki çıkarlarımızı korumak zor olacak’ dedi. Le Pen, Chirac’ın istifasını istedi.

Bu sonuç, Türkiye’nin 3 Ekim’e ayarlı müzakere takiviminin sorgulanmasına da yol açacak.

FRANSIZLARIN dünkü AB Anayasası referandumunda ezici bir şekilde ‘hayır’ demesi ülkeyi büyük şoka uğratırken, Türkiye’yi de zorlu bir viraja soktu. Hayır kampanyası yürüten Fransız siyasetçilerin ‘Bu anayasaya evet derseniz, Türkiye’ye AB üyeliği yolunu açmış olursunuz’ argümanı yüzünden, Türkiye’nin 3 Ekim’deki müzakere randevusu önünde pürüz belirdi.

AB’nin geleceğini biçimlendiren anayasanın Fransa’da reddedilmesi ihtimalini büyük felaket diye tanımlayan ve başta 1 Haziran’da referanduma gidecek Hollanda olmak üzere diğer ülkelerdeki halkoylamalarında bir domino etkisinden endişe eden AB siyasetçileri şimdi artık bekledikleri kabusla karşı karşıya.

Fransa Dışişleri Bakanı sonucu büyük düş kırıklığı olarak değerlendirirken ‘Ülkemizin çıkarlarını korumak artık çok zor olacak’ dedi.

Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie ise ‘Fransa için büyük yenilgi, Avrupa için büyük yenilgi. Artık Avrupa Birliği’nde işimiz çok zor’ diye konuştu.

AB: Kederliyiz

AB Dönem Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Fransa’nın anayasayı reddetmesi nedeniyle ‘çok kederli olduklarını’ ve diğer ülkelerdeki onay sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi. Anayasının henüz ölü doğmuş sayılmayacağını belirten Juncker ‘Ancak bu gece (dün gece) güç kazandığını da söyleyemeyiz’ dedi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen ise Fransa’daki sonucun bir felaket olmadığını belirtti.

Yorumlar kapatıldı.