İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferans ertelendi, Çiçek savunmada

Cnnturk

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan Ermeni konferansının ertelenmesi öncesi sert eleştirilerde bulunan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kendisini savundu.

CNN TÜRK’e konuşan Bakan Çiçek, “başkalarının konuşma özgürlüğü var da, benim yok mu” dedi.

Böyle bir toplantının bir devlet üniversitesinde yapılmasının doğru olmadığını savunan Çiçek, “istiyorlarsa, dışarıda kendi derneklerinde yapabilirler” diye konuştu.

AB tepkili

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılması planlanan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ konulu konferans ertelenince Avrupa Birliği’nden eleştiri geldi.

Durumu ‘eksiklik’ olarak nitelendiren AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’nin Sözcüsü Christina Nagy, “keşke bu konferans barış içinde gerçekleştirilebilseydi. Akademik çevreler tarafından bu konunun tartışılması gerekir” dedi.

Sözcü, “Türkiye’nin Avrupa’ya bakış açısı, Ermenistan ile Türkiye arasında geçmişte ya da tarihte yaşanmış olumsuz olayların güven ortamı içinde tartışılabilmesini gerektirir. Biz bunu umuyoruz” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Jan Marinos Wiersman ise, “Türkiye, hoşgörü düzeyini yükseltmeli ve farklı görüşlere tahammül göstermeli” yorumunu yaptı.

Bir İsveç gazetesinde de “bu konferans pek çokları için Türkiye’de açıklık işareti olarak görülüyordu. Bu akademik tartışmanın aptalca sınırlandırılması, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için bir felakettir” ifadelerine yer verildi.

Konferansa sert eleştiriler

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde dün yapılması planlanan, ancak daha sonra ertelenen Ermeni konferansı hükümet ve muhalefetin sert eleştirilerine neden oldu.

Erteleme kararının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinin ortak girişimiyle planlanan konferansla ilgili olarak ciddi ithamlarla karşı karşıya kalındığı belirtildi.

Konferansın hazırlık komitesinden Profesör Halil Berktay ise “burada Türkiye’nin demokrasisini görüyoruz aslında, buna bile tahammülleri yok… Ama bakın daha neler olacak? Onlara da sıra gelecek ama altından kalkamayacaklar, bu konferansta tartışılanlardan sonra” demişti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli 109 öğretim elemanı ise, ortak bir bildiriyle ertelenen Ermeni konferansının bir an önce gerçekleştirilmesini istedi.

Bildiride dört madde halinde öğretim elemanlarının kaygıları da dile getirildi.

Konferansa yöneltilen eleştirilerin ortak noktası ise söz konusu tartışmanın tek bir bakış açısıyla ele alınması oldu.

Çiçek: “Bu Türk milletini arkadan hançerlemektir”

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, konferansdan bir gün önce yaptığı açıklamada konferansı sert bir üslupla eleştirerek, “bu Türk milletini arkadan hançerlemektir” demişti.

Çiçek ayrıca, Ermeni soykırım iddialarının gündemde olduğu bir dönemde muhalif aydınların katılacağı konferansla ilgili olarak, “keşke Adalet Bakanı olarak dava açma yetkimi devretmeseydim” ifadesini kullanmıştı.

Çiçek konferansın yapılmasını ‘tam bir sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik’ olarak nitelemişti.

Elekdağ: “Propaganda yapıyorlar”

Konferansa ana muhalefet partisi CHP’den de tepki gelmişti. CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, konferansa tepkisini ‘propaganda yapıyorlar’ yorumuyla dile getirmişti.

Yorumlar kapatıldı.