İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kıbrıs’ı çöz Ermeni’yle barış

Ahmet KÜLAHÇI / HANNOVER

Almanya’nın favori başbakan adayı Angela Merkel, Kiliseler Günü toplantısını Türkiye’yi tartışma platformuna çevirdi. Anamuhalefet lideri Merkel, Türkiye’nin tam üyelik görüşmelerinin başlayacağı 3 Ekim’e kadar Kıbrıs’a yönelik tutumunu netleştirmesini ve Ermenistan ile diplomatik ilişki kurmasını istedi.

TÜRKİYE’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık teklif ederek Türk kamuoyunda isim yapan Alman Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Angela Merkel, şimdi de Ankara’dan Rumların temsil ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tutumunu netleştirmesini ve Ermenistan’la diplomatik ilişki kurmasını istedi.

Eylül ayında yapılması beklenen erken genel seçimlerde ana muhalefetteki CDU ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) başbakan adayı olmasına kesin gözüylebakılan Merkel, Türkiye’nin AB ile tam üyelik görüşmelerine başlayacağı 3 Ekim’e kadar Kıbrıs ve Ermenistan konusunda adımlar atması gerektiğini savunarak, ‘Türkiye’nin tam üyeliği AB için şu sıralar büyük endişe kaynağı. İmtiyazlı ortaklık verilmeli. Ama AB’nin yapacağı sözleşmelere de uyacağız’ dedi.

ZATEN İMTİYAZLI ORTAK

Merkel’in Almanya’nın Hannover kentinde dün düzenlenen Protestan Kilisesi Günleri toplantısındaki sözlerine en büyük tepkiyi iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering verdi. Toplantıda konuşan Müntefering, Türkiye ile AB arasında gümrük birliği nedeniyle halen ‘imtiyazlı ortaklık’ bulunduğunu hatırlattı ve ‘AB’nin genişlemesi tarihi bir şanstır. Türkiye AB’nin koşullarını yerine getirerek uyguladığı anda tam üye olmalıdır’ dedi.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili Cem Özdemir de Türkiye tartışmasına dönen Kiliseler Günü toplantısında söz alarak Merkel’e ‘Burası Hıristiyan, burası İslam’ diye Avrupa’ya dinsel sınırlar çok tehlikeli olur. Böyle bir durumda Avrupa’da köktendinciliğe karşı mücadeleyi kazanmamız mümkün olmayacaktır’ karşılığını verdi.

Yorumlar kapatıldı.