İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İHD İstanbul Şubesi´nin Adalet Bakanı Cemil Çiçek´e Gönderdiği Mektup

Sayın Cemil Çiçek

Adalet Bakanı -Ankara

Sayın Bakan; Bir grup bilim insanı tarafından düzenlenen “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” başlıklı konferansın başlamasından, bir gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığınız konuşma, düşünce ve ifade hakkına açık bir “karşı duruş” anlamına gelmektedir.

İşte tam da bu bakış açısı, insanları “tek tip gören ve şovenizme çağrı niteliği” taşıyan bir bakış açısıdır.

Konuşmanızda “Siz, bizi ikna etmeyin, gidin Boğaziçi Üniversitesi’nde Boğaz’a bakarak bu yalanları söyleyenleri ikna edin. Birçok derneğimiz, özgürlük yok diyorlar ya, milleti arkadan hançerleme, iftira etme özgürlüğü var. Bu millete küfretme, bu milletin nüfus cüzdanını taşıyanların, aleyhte propaganda yapma,, ihanet etme dönemini artık kapatmak lazım” gibi cümleler kullandınız.

Bu cümleler açıkça, hem Boğaziçi üniversitesi’ni hem de söz konusu toplantıyı düzenleyen bilim insanlarını adeta “vatan haini” ilan etmeyi amaçlamaktadır. Ve son derece çağdışıdır.

Sayın Bakan; öyle görünüyor ki, Milli Siyaset Belgesi ile belirlenen “kırmızı çizgiler” sizin bir çok konuya yaklaşımınızda da belirleyici rol oynamaktadır.

Ermeni yurttaşlarımızın yaşadığı büyük dram, dünyanın her yerinde tartışılırken, bizim hala bu konuyu tartışmamızı engellemektesiniz. Bu engellemeyi yaparken de şoven ve şiddet yanlısı kesimlere açıkça prim vermektesiniz.

Türkiye’de her konuda aynı düşünen insanlar yaşamıyorlar. Ancak hakim olan ve sizinde temsilcisi olduğunuz bakış açısı; “Ermeni Soykırımı, Kıbrıs Meselesi, Kürt Sorunu” gibi konularda resmi görüş dışında görüşe sahip olan insanlara, fikirlerini toplumda paylaşabilme şansını bırakmıyor.

Bu tavrınızla “arşivlerimizi açtık, tartışmaya hazırız” söyleminizin de ne denli “içi boş” olduğunu göstermiş oldunuz.

Sayın Bakan, biz tartışmak istiyoruz. Gerçeklere ulaşmak “bu gerçekleri kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Ve sizden en azından, Türkiye’nin altına imza attığı sözleşmelerle garanti altına aldığını iddia ettiği, “düşünce ve ifade özgürlüğüne” saygı göstermenizi istiyoruz.

Saygılarımızla

İnsan Hakları Derneği

İstanbul Şubesi

Yorumlar kapatıldı.