İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Hançer´ tartışması

Çiçek’in “Türk milletini arkadan hançerlemektir” tepkisi üzerine ertelenen Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Ermeni Konferansı’nın metinlerini savcılık inceliyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Ermeni konferansının ertelenmesiyle başlayan tartışma alevlendi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Türk milletini arkadan hançerlemektir” çıkışı üzerine üniversitenin konferansı ertelemesi akademisyenleri bölerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı rektörlükten konferans bildirilerini istedi. Edinilen bilgiye göre, Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi üniversiteleri öğretim üyelerinin ortak girişimiyle düzenlenen “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” konulu konferansın bildirileri bakanın televizyonda açıklama yaptığı saatlerde Başsavcılık tarafından rektörlükten istendi. Rektörlük ise durumu yazılı olarak Düzenleme Komitesi’ne iletti.

AKP’LİLER ÇİÇEK’İ BEĞENMEDİ

Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup öğretim üyesi üniversite yönetiminden yana imza kampanyası başlattırken, akademisyenler bölündü. AKP’li vekiller ise Çiçek’in üslubunu eleştirdi. Görüşler şöyle:

Tosun Terzioğlu (Sabancı Üniversitesi Rektörü): Konferansın peşin hüküm ve ağır ithamla yapılamayacak duruma getirilmesi üzücü. Bu sonuç demokrasinin gelişimini zedelediği gibi, Türkiye için ayak bağı olacak.

Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin (Üniversitelerarası Kurul Başkanı): Türk üniversiteleri Türkiye aleyhine politikalara alet olmaz.

Tunçalp Özgen (Hacettepe Üniversitesi Rektörü): Durup dururken niye biz tozlarını üfleyip Ermeni meselesini tekrar gündeme getirmeye çalışıyoruz.

Ertuğrul Yalçınbayır (AKP Bursa): Adalet Bakanı görüşünü açıklayabilir ama üslubu ve şiddeti dikkat çekici oldu. Bu tarz AB değerleri ile uyuşmuyor.

Süleyman Gündüz (AKP Sakarya): Bu ülkede düşüncelerin önünde hiçbir yasak olmamalıdır.

Eyüp Sanay (AKP Ankara): Tepkisini daha yumuşak dile getirse daha etkili olurdu.

Gönül KORKUT/HABER MERKEZİ Betül KOTAN-Zübeyde YAL

Yorumlar kapatıldı.