İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boğaziçi Üniversitesi´nden `Ermeni Konferansı´ açıklaması!

İstanbul – Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Deringil, ertelenen “Ermeni Meselesi Konferansı” konusunda, “Amacımız, iki karşıt ve uzlaşmaz uç arasında bir tercih yapmak değil, bundan bir asır önce yaşamış ve ölmüş olan insanların düşündüklerini, yaptıklarını, yaşadıklarını mümkün olduğunca nesnel bir şekilde ortaya koymanın yolunu aramaktır” dedi.

Prof. Dr. Deringil ve BÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem, “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konulu konferansın ertelenmesi nedeniyle BÜ’de basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Edhem Eldem, dünkü gelişmeler ışığında BÜ Rektörlüğü’nün ev sahipliğini üstlendiği söz konusu konferansın ertelenmesi yönünde bir karar alındığını anımsattı.

Düzenleme Komitesi’nin BÜ mensubu üyeleri olarak, büyük üzüntüyle alınan bu kararın oluşması sürecine katıldıklarını ifade eden Prof. Dr. Eldem, “Bu konuda idaremizi tamamen desteklemek istediğimizi belirtmek isteriz. Bilimsel özgürlüğü her şeyin üstünde tutan ve bu tutumunu bugüne kadar sorumlulukla sürdürmüş olan bir devlet üniversitesinin haksız ithamlarla hedef gösterilmesi kaygı vericidir. Bu gelişmelerden en çok kayba uğrayacak olan ne yazık ki Türkiye’dir” diye konuştu.

Prof. Dr. Eldem, bu kararın ardından ne gibi bir tutum izleneceğinin, konferans düzenleme ve danışma kurullarının biraraya gelip tartışmasıyla ortaya çıkacağını kaydederek, şunları söyledi:

“Bu anlamda şimdiden herhangi bir tahmin veya beyanda bulunmanın yanlış olacağı fikrindeyiz. Ancak gerçekleşememiş bu konferansın, mahiyeti hakkında bir fikir vermek açısından bugün toplantı yapılmış olsaydı açılış konuşmasını yapacak olan meslektaşım Selim Deringil’in bu konuşmasından kısa bir alıntıyı kendi ağzından dinlemenin en doğrusu olacağını düşünüyoruz.”

Prof. Dr. Selim Deringil de bu toplantıda ülke tarihinde açıkça irdelenmeyen, belki de karanlıkta kalması tercih edilen bazı konuların tartışılması için biraraya gelindiğini kaydederek, “Hemen belirtmek gerekir ki buradaki amaç, hukuki bir tartışmaya girmek değildir. Buradaki amaç, görmek, duymak, dinlemek ve anlamak veya en azından anlamaya çalışmaktır” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.