İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tartışması

Ermeni Sorunu Konferansı’na davet edilmeyen ‘resmi söylemciler’, karşı tarafı diaspora yanlısı olmakla suçladı. Yanıt, ‘Söyleyecekleriniz belli’ oldu

RADİKAL – İSTANBUL – Türkiye’de resmi Ermeni politikalarına alternatif olarak düzenlenen Ermeni Sorunu Konferansı’na bir gün kala, bilim adamları arasındaki görüş ayrılığı derinleşti. Konferans öncesinde yaşanan bilim adamları arasındaki Türk ve Ermeni tezlerine yönelik görüş ayrılığı, ‘diaspora yanlısı’ olmak ve ‘resmi söylemi savunmak’ eleştirilerine dönüştü.

12 oturum, 30 bildiri

25-27 Mayıs’ta, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak olan, ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferansta, 12 oturumda, 30’u aşkın bildiri sunulacak. Başkanlığını Prof. Dr. Selim Deringil’in yapacağı ‘Sorunlara Toplu Bakış’ başlıklı oturumla açılacak olan konferans, cuma akşamı ‘Bugün ve Gelecek’ başlıklı oturumla sona erecek.

Neler tartışılacak?

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan da, Ahmet Hakan, Oral Çalışlar, Kürşat Bumin ve Fehmi Koru’nun konuşmacı olduğu, ‘Basın Özgürlüğü ve Ermeni Sorunu’ başlıklı 11. oturumun başkanlığını yapacak.

Diğer 10 oturumsa, ‘Dünyanın Bildiği, Türkiye’nin Bilmediği’, ‘1914 Öncesi Eski Düzen’, ‘Eşitsizlik, Baskılar, İsyan ve Kıyımlar’, ‘Kopma Noktası’, ‘Tehcir ve katliam’, ‘Facia ve Kurtuluş Öyküleri’, ‘Anılar ve Tanıklıklar’, ‘İlk İtiraf Eşiğinden, Tabuların Oluşmasına’, ‘Ermenilik Halleri’, ve ‘Ermeni Sorunu ve Türkiye Demokrasisi’, başlıklarını taşıyor. Hazırlık komitesi ise, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Belge, Sabancı Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Berktay, Yrd. Doç. Hakan Erdem, Doç. Dr. Cemil Koçak, Yrd. Doç. Akşin Somel, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr Selim Deringil, Prof. Dr. Edhem Eldem ve Prof. Dr. Çağlar Keyder’den oluşuyor.

Yurtdışı katılımlar

Danışma Kurulu ve konuşmacılar arasında da, Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Adanır (Almanya), Brown Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin
Akarlı (ABD), Minnesota Üniversitesi’nden Doç. Dr. Taner Akçam (ABD), Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şeyla Benhabib (ABD), Michigan Üniversitesi’ nden Prof. Dr. Fatma Müge Göçek (ABD), Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’den Prof. Nülifer Göle (Fransa), Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar (ABD), Paris VIII Üniversitesi’nden Prof. Dr Stefanos Yerasimos (Fransa), Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Oktay Özel, ODTÜ’ den Prof. Dr. İlhan Tekeli, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mete Tunçay, Marmara Üniversitesi’ nden Prof. Dr. Ayhan Aktar ve Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Üstün Ergüder, Prof. Metin Kunt’la Prof. Dr. Şerif Mardin bulunuyor.

Konferans öncesi, farklı görüşlere sahip bilim adamlarının medya aracılığıyla tartışması sürüyor. Taraflar, birbirlerini şöyle suçladı:

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Davet edilenler belli bir takımın isimleri. Meseleler böyle sağlıklı tartışılamaz. Prof. Yusuf Halaçoğlu’nu çağırmayabilirler, ama hukukçu bilgisiyle emekli diplomat Gündüz Aktan çağrılmalıydı. Hukuksal problemleri herhalde İngiliz filoloğu Murat Belge tartışacak. Bu ülkede demokrasi var, herkes istediğini yapar. Herkesin bir hesabı var. Benim görüşlerim belli.

Prof. Dr. Murat Belge: Ortaylı, ‘Davet edilenler belli bir takımın isimleri’ demiş. Evet, çağrılanlar, kendisinin bir süre önce transfer olmayı seçtiği takımdan değil. Ortaylı, söylediği sözün nasıl bir yanıltmaca olduğunu bilmeyecek cahil bir adam değil.

Ama yaptığı tercih böyle olduğu için, böyle konuşması gerekiyor.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu: Kendileri çalıp kendileri oynayacak. Ermeni tarafının görüşlerini yansıtanlar çağrılıyor da, ben niye çağrılmıyorum? Ben resmi görüşle aynı düşünüyorsam, kendileri de diasporayla aynı görüşteler.

Prof. Dr. Halil Berktay: Türkiye’de resmi söylemin her cümlesi ezberlendi. Bu ülkede Ermeni sorunu konferansları yıllardır düzenleniyor. Hepsi, teksesli oldu. Hiçbirine, özgür ve eleştirel düşünen tarihçiler çağrılmadı. Şükrü Elekdağ ve Prof. Halaçoğlu’nun bizi yeniden
‘aydınlatma’larına artık gerek kalmadı.

Yorumlar kapatıldı.