İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan´dan sınır alıştırmaları

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – Ermenistan, Türkiye’ye yıllardır kapalı duran sınır kapısının açılmasına yönelik aşamalı bir plan önerdi. Sınır kapısının kapalı kalması nedeniyle büyük ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşayan Ermenistan’ın Türkiye’yi ikna için sunduğu plan, önce atıl duran Kars – Gümrü demiryolunun tren seferlerine açılmasını, ardından üçüncü ülke yurttaşlarının, daha sonra işadamlarının sınır kapısını kullanmasını ve en nihayet sınırın tamamen açılmasını öngörüyor.

Plan, iki ülke dışişleri bakanları Abdullah Gül ile Vartan Oskanyan’ın temasları sırasında gündeme geldi. Ancak Erivan’ın “Biz sınırın hemen ve tam açılmasını önermiyoruz. Aşamalar arasındaki zamanlamayı siz belirleyin. Ama bu adımı atmış olalım” teklifi, Ankara tarafından ‘soykırım ve Dağlık Karabağ’ konularında ilerleme sağlanmadığı için şimdilik reddedildi.

‘800 milyon dolar kâr edeceksiniz’

Erivan, Kars’tan başlayıp Gümrü üzerinden Tiflis’e uzanan hattın yeniden işletilmesinden ekonomik yarar sağlamayacağını, ancak bunun iki ülkenin uzlaşabileceğini dünyaya kanıtlayacağını, ayrıca Türkiye’nin Kars – Tiflis hattı için 800 milyon dolar harcamasına gerek kalmayacağını söyledi. Sınır kapısından Türk ve Ermeniler dışında üçüncü ülke yurttaşlarının geçmesinin bölgesel turizme katkı yapacağını öne süren Erivan, daha sonra iki ülke işadamlarının geçmesiyle ticaretin ve sosyal ilişkilerin gelişeceğini belirtti.

Türk yetkililer ise sınırın açılması ve ilişkilerin normalleşmesinin soykırım ve Karabağ konularında ilerlemeye bağlı olduğunu belirterek, Karabağ konusunda jest beklentilerinin bile boşa çıktığına dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.