İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Varşova’da ‘soykırım’ düellosu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın görüşebilecekleri beklentisi ile başlayan 3. Avrupa Konseyi Zirvesi, iki ülkenin sözlü düellosuna sahne oldu.

Koçaryan’ın önceki gün “1915 soykırımı”nın bütün dünyada tanınmasını hedeflediklerini açıklamasının ardından başlayan gerilim dün Erdoğan’ın bizzat Ermeni cumhurbaşkanına cevap vermesi ile daha da yükseldi. Erdoğan, Koçaryan’ın açıklamalarının ardından önceki gün yaptığı basın toplantısında Erivan ve Ermeni iddialarına destek veren ülkeleri uyararak, TBMM’nin de bazı ülkelere karşı soykırım kararları alabileceğini duyurmuştu.

Erdoğan dün Avrupa Konseyi Zirvesi’nin, “Avrupa’nın şekillendirilmesi” konulu oturumunda yaptığı konuşmasının büyük bir kısmında Koçaryan’a doğrudan cevap verdi. “İlgili, ilgisiz ülkelerin ülke yönetim ve parlamentolarının” aldıkları kararların Türkiye’yi hiçbir zaman etkilemeyeceğini vurgulayan Başbakan, Türkiye’nin askeri ve sivil arşivlerini açtığını bir defa daha hatırlatarak, Ermenistan’a ve üçüncü ülkelere de arşivlerini açmaları çağrısını yineledi. Başbakan, “Tarihçiler, hukukçular, siyaset bilimciler, hepsi toplansınlar bu çalışmayı yapsınlar. Biz siyasilerin önüne getirsinler. Karar alınacaksa bundan sonra böyle bir kararı alma yoluna gidelim. Yoksa belgeye bilgiye dayalı olmadan basit bazı lobi faaliyetleriyle, kulislerle ilgili ilgisiz parlamentoların bu tür kararlar almasını ben insan hakları açısından da hukukun üstünlüğü açısından da asla doğru bulmuyorum.” diyerek, 24 Nisan arifesinde meclisinde “soykırım” kararı alan ev sahibi Polonya’ya da gönderme yaptı. Gözlemciler, pazar günü bir araya gelen Azeri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermeni meslektaşı Robert Koçaryan arasında geçen görüşmenin başarılı geçmediğine işaret ediyorlar. Aynı gözlemciler Başbakan Erdoğan’ın Aliyev-Koçaryan görüşmesinin başarılı olması halinde Ermeni cumhurbaşkanı ile görüşmeyi muhtemel gördüğünü; ancak ikili zirvenin başarısız olması üzerine Ermeni liderle görüşmek için herhangi bir teşebbüste bulunmadığına işaret ediyor. Soykırım iddialarının kabulü Kopenhag Kriterleri arasında yer almamakla birlikte Fransa gibi bazı ülkeler Türkiye’nin müstakbel Avrupa Birliği üyeliği için Ermeni “soykırımını” kabul etmesi gerektiğini iddia ediyor.

18.05.2005

Selçuk Gültaşlı

Varşova

Yorumlar kapatıldı.