İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

7,5 Yıl İstenen Yayıncı Bilirkişiyi Bekliyor

“Gerçek Bizi Özgür Kılacak” başlıklı Ermeni Soykırım iddialarını ele alan kitabı yayımladığı için 7,5 yıl hapsi istenen yayıncı Zarakolu, bilirkişi raporunu bekliyor. HRW, Uluslararası PEN, Af Örgütü ve Düşünce Suçuna Karşı Girişim davayı izledi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

17/05/2005 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu’ya, “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” başlıklı “Ermeni Soykırımı” ele alan kitabı yayımladığı için açılan dava bilirkişiden gelecek raporu bekliyor.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bu sabah (Salı) görülen davanın ikinci duruşmasını, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) gözlemcisi Henry Fajemirokun, Uluslararası PEN Pazarlar Derneği Hollanda Bölümü’nden Ronald Bos, Uluslararası Af Örgütü (Aİ) Norveç Şubesi’nden Beate Syldel yayıncı Zarakolu’ya destek vermek için izlediler.

Yayıncının 7,5 yıl hapsi isteniyor

İngiliz Yazar George Jerjian’ın kitabını Türkçe’ye kazandırdığı için yayıncı Zarakolu’nun, “Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif” ve “Atatürk’ün anısına hakaret” iddiasıyla 7,5 yıl hapsi isteniyor. Yayıncıya dava, Adalet Bakanlığı’nın 10 Aralık 2004’te verdiği izinle açılmıştı.

Mart ayında savunmasını veren Yayıncı, yazarın hakaret gibi kastının bulunmadığını savunarak, “Kitap bir bütün olarak değerlendirildiğinde Ermeni-Türk ilişkilerinin düzeltilmesinin istendiği anlaşılacak” demişti.

Zarakolu, “Türkiye okurlarının dünyada ne gibi yayınların varolduğunu, bazı konularda ne gibi düşüncelerin sergilendiğini öğrenme, dolayısıyla eğer bu görüşlere katılmıyorsa, bunu yansıtma hakkına sahiptir” diye eklemişti. (EÖ/EÜ)

Yorumlar kapatıldı.