İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sınır için altı ay süre

VARŞOVA – Ermenistan Dışişleri Bakanı Varton Oskanyan, Avrupa Konseyi zirvesi vesilesiyle Türkiye-Ermenistan ilişkilerine dair mesajlar verdi. Ermenistan’ın öncelikli beklentisinin sınırların açılması olduğunu belirten Oskanyan, “Önerdiğimiz hükümetlerarası komisyon çalışmaları sonunda sınır açılacaksa altı ay bekleriz” dedi. Oskanyan, zirve öncesi Radikal’in sorularını yanıtladı:

‘Tarihe alt komisyon’

İki ülke arasında mektup değişimi oldu. Farklı öneriler var. Türkiye’nin önerdiği tarihçiler komisyonu mu, sınırın açılması mı önce gelmeli?

Belki her ikisi birden. Niçin olmasın? Normalleşme için hükümetlerarası komisyon olursa bir alt komisyonda da tarihçiler buluşabilir. Ama bizim hükümetlerarası komisyon önerimizin mantığı normal ilişkileri gerektirir. Normal ilişki sınırın açık olmasıdır.

Sınırın açılması talebi önkoşul olmuyor mu?

Biz ilişkileri önşartsız başlatalım diyoruz. Bunu komisyon önerileriyle karıştırmamak lazım.

İlişkilerin önkoşulsuz normalleşmesi demek, sınırların önkoşulsuz açılması demek. Sınırların açılmasını istemek önkoşul algılanmamalı. Çünkü sınırların açılmadığı bir normal ilişki zaten olamaz.

Sınırın açılmasına niye bu kadar odaklandınız?

İkili konularda ilerleyebilmemiz için, ilişkiler normalleşmeli. Bunun da minimum koşulu sınırların açılmasıdır. Bana dünyada bizim durumumuza benzer bir örnek gösterin. Buna bir örnek gösterilemez. Kıbrıs ve Ege sorunlarına rağmen Türkiye ile Yunanistan arasında her türlü ilişki yürü-yor. Ürdün ve Mısır gibi ülkeler İsrail’le sınırlarını açık tutuyor. Rusya ile Japonya Kuril Adası nedeniyle birbirlerinin sınırlarını tanımıyorlar ancak görüşüyorlar. Türkiye’nin Ermenistan ile sınırını kapalı tutması, dünya üzerindeki en marjinal durumdur.

Liderler uzlaşırsa kurulacak hükümetlerarası komisyonun çalışmaya başlaması için öngördüğünüz süre nedir?

Eğer hükümetlerarası komisyon normalleşmeyi konuşmak için toplanacaksa altı ay bekleyebiliriz. Ama bu komisyonun çalışmalarının sonunda mutlaka sınırlar açılmalı. Eğer komisyon ilişkileri normalize etmek için toplanıyorsa o zaman önce sınırlar açılsın, sonra komisyonu toplayalım demeyiz. Ama bu komisyonun çalışmalarından birkaç ay içinde sınırların açılması sonucu çıkmalı.

Yorumlar kapatıldı.