İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ jesti, Erdoğan-Koçaryan görüşmesinin önünü açabilir

Ankara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın 16-17 Mayıs’ta Varşova’daki Avrupa Konseyi Zirvesi’ndeki muhtemel buluşması öncesinde Ermeni-Azeri ihtilafının çözümünde somut adımlar bekliyor.

Türk-Ermeni zirvesi öncesinde, Koçaryan ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in Varşova’da bir araya gelmesi planlanıyor. Ancak, bu görüşme de Erdoğan-Koçaryan buluşması gibi kesinleşmedi. Ankara, Koçaryan-Aliyev buluşmasında, Erivan’ın Dağlık Karabağ’dan çekilme konusunda somut adım atmasını bekliyor. Ancak bu yönde Ankara’ya ulaşan haberler, bunun gerçekleşme ihtimalinin çok yüksek olmadığını ortaya koyuyor. Hafta içinde Ankara’ya gelen Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Araz Azimov, bölgedeki gelişmeler hakkında Türk tarafına bilgi verdi. Buna göre Ermenistan, Dağlık Karabağ’daki “7 reyon”dan çekilme yönündeki önerisini bir kez daha yineledi. Ancak Ermenistan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki geçiş koridoru Laçin ve Karabağ’ı çevreleyen Kelbece’den çekilmeyi sona bırakmak istiyor. Kademeli çekilmeye (5+1+1) karşı çıkan Azeriler ise, “şartsız ve tamamen çekilme”den yana. İki ülke arasında çekilmenin hangi şekilde olacağının Varşova’da görüşülmesi bekleniyor.

İlk kez Zaman’ın duyurduğu muhtemel Erdoğan-Koçaryan zirvesi konusunda iki taraf da kapıyı açık bırakırken, Ankara ve Erivan bu yönde resmi bir talepte bulunmadı. Kaynaklar, görüşmenin, “son dakika” gelişmelerine de bağlı olduğunu kaydediyor. Muhtemel Aliyev-Koçaryan zirvesinde “nihai anlaşma” ihtimali düşük olsa da iki liderin çözüm için bir tür yol haritasında uzlaşabileceği belirtiliyor. Azeri-Ermeni ihtilafının çözümündeki ilerlemelerin Ankara-Erivan ilişkilerine otomatikman olumlu yansımaları olacağı, bunun ilk semeresinin de Erdoğan-Koçaryan zirvesi olabileceği vurgulanıyor. Koçaryan, 1998’de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Yalta’da, eski başbakan Bülent Ecevit ile de 1999’da İstanbul’da görüşmüştü.

Yorumlar kapatıldı.