İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gizli belgeler atv´de

Genelkurmay Başkanlığı arşivinde 90 yıldır korunan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait belge ve fotoğraflar, ilk kez atv ekranlarında gün ışığına çıktı.

Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’nın tarih önüne çıkardığı arşivde, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına karşı gerçekleri ortaya çıkaran orijinal belge ve fotoğraflar bulunuyor.
1915’te, 1.5-2 milyon Ermeni’nin katledildiği iddialarına karşılık belgelere göre, 1914’te Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni sayısı 1 milyon 219 bin 323, 1915’te zorunlu göç ettirilenler ise 413 bin.

Sürülen Ermeni 413 bin

90 yıldır şifreli odalarda saklanan ve ilk kez açılan arşivlere göre 1914’te Osmanlı topraklarında 1 milyon 219 bin Ermeni vardı İddiaların aksine 1915 yılında 1milyon değil, bazı kentlerdeki 413 bin Ermeni’nin zorunlu göçe tabi tutulduğu ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 90 yıldır özenle korunan tarihi belge ve fotoğrafları, ATV ekranlarından gün ışığına çıktı. Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye aleyhine sık sık gündeme getirildiği bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivi iddialara, orijinal belge ve fotoğraflarla yanıt veriyor.

ŞİFREYİ İKİ KİŞİ BİLİYOR

Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait orijinal yazışmalar ve nüfus kayıtlarının bulunduğu arşivde, Ermeni soykırımı iddialarını tüm yönleriyle çürüten belgeler de yer alıyor. Çok özel kimyasal işlemlerden geçirilerek korunan tarihi belgeler, nemi ve ısısı özel ayarlanan bir bölümde preslenerek saklanıyor. Çelik kapılı odalarda saklanan arşive, 2 kişinin bildiği özel şifrelerle girilebiliyor. 1915 yılında 1.5-2 milyon arasında Ermeni’nin katledildiği iddiaları, arşivde yer alan ve ilk kez gün ışığına çıkan belgelerle çürütülüyor. Bu orijinal belgeye göre, 1914’te yapılan Osmanlı nüfus sayımına göre, Osmanlı topraklarında yaşayan kadın-erkek toplam Ermeni nüfusu 1 milyon 219 bin 323. Dönemin İçişleriBakanı Talat Paşa’nın kendi el yazısıyla Osmanlı Ordu Başkomutanlığı’na gönderdiği ve zorunlu göçe zemin hazılayan 24 Nisan 1915 tarihli güvenlik kararnamesi de, gün ışığına çıkan belgeler arasında. Bu kararnamenin içinde, Osmanlı toprağında yaşayan ve Osmanlı uyruğunda olan Ermeniler’in büyük bir kısmının, 1. Dünya Savaşı sırasında, Ruslar’la birlikte Osmanlılar’ın aleyhine yaptıkları işbirliklerin tespitleri yer alıyor. 1915 tarihli bir başka belgeye göre de, bu kararnameden sonra 413 bin 67 Ermeni güvenlik nedeniyle, zorunlu göçe tabi tutulmuş.

ANKARA’DA TEHCİR YOK

Belgelerde, zorunlu göçe tabi tutulan Ermeniler’in illere göre dağılımları ve nereden, nereye gittikleri bulunuyor. Örneğin, Ankara’da bulunan 7 bin Ermeni bulundukları yerde kalırken, Erzurum’daki 128 bin Ermeni’den 120 bini Elazığ yönüne doğru gönderilmiş. Samsun’da bulunan 26 bin Ermeni de Musul’a gitmiş.

MALLARI KORUNDU

Genelkurmay arşivinde yer alan Osmanlı belgelerine göre, zorunlu göçe tabi tutulan Ermeniler’e ait mallar koruma altına alınmış. 10Haziran 1915 tarihli belgeye göre, göç ettirilen Ermeniler’in geride kalan hayvanlarının ya satılması, ya da kişilerin isimlerine göre korunması, satılması halinde ise paraların o kişilere ulaştırılması isteniyor. Arşiv belgelerine göre, Ermeniler’e ait evler de koruma altına alınıyor. Göçe tabi tutulan Ermeniler’in gidiş güzergâhlarının yanı sıra, geliş güzergâhları da belgelerde kayıt altına alınmış. Göç ettirilen Ermeniler’in yol güvenliği de, Osmanlı ordusu askerlerine bırakılmış. Orijinal halleriyle ilk kez gün ışığına çıkan bu tarihi belgeler arasında, 1917’de, yani 1. Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Osmanlı ordusunda, önemli görevlere atanan 100 Ermeni’nin listesi de bulunuyor. Bu listede yeralan ve önemli görevlere getirilen Ermeniler, dil bildikleri için tercih edilmiş.

FOTOĞRAFLARLA KATLİAM

Ermenilerce katledilen ve sayıları belli olmayan Türkler’in insanın tüylerini ürperten fotoğrafları ve öyküleri de arşivde ayrıntıları ile yer alıyor. Van, Erzurum, Erzincan ve Kars illerinde Ermeni katliamı orijinal fotoğraflarla gözler önüne seriliyor.

Yorumlar kapatıldı.