İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diasporanın derdi toprak

Ermeni diasporası, Türkiye’nin ‘Ermeni soykırımı’nı tanınması ve tazminat gibi bir takım taleplerinin gerçekleştirilmesi için yaz aylarında yoğun bir kampanya başlatacak. Paris’te toplanacak diaspora, 86 yıl aradan sonra Batı Ermenileri Kongresi’ni toplayacak. 1917 ile 1919’da yapılan ve bu yaz üçüncüsü toplanacak Kongre’de bir Ulusal Meclis ve bir Ulusal Konsey kurulacak.

Müzakere yetkisi

Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’den ayrılmak zorunda kalanların oluşturduğu ‘Batı Ermenileri’nin Paris’te gerçekleştirmeyi planladığı Üçüncü Kongre, çeşitli alanlarda önde gelen Ermeniler’den oluşan 500 dolayında delegenin katılımıyla gerçekleşecek.

‘Ermeni davası’nın ilerletilmesi için atılacak adımların kararlaştırılacağı Üçüncü Kongre’de, diasporadaki topluluklar, politikacılar, Ermeni partileri ve hükümet dışı kuruluşlar temsil edilecek. Kongreye Ermenistan’dan da 50 delege katılacak.

Birincisini 1917, ikincisini 1919’da Erivan’da yapan ‘Batı Ermenileri’nin üçüncü kongresinin amacı, Ermeni basınına göre, dünya çapında yayılmış olan ‘Batı Ermenileri’nin çocuk ve torunlarının çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterecek bir Ulusal Meclis ile bir Ulusal Konsey’in kurulması oluşturacak. (ANKA)

——————————————————————————–

SOYKIRIM İFTİRA

Ermenilerin soykırım iddiasıyla ilgili olarak Mustafa Kemal Atatürk de görüşlerini açıklamıştı. Kendisiyle 26 Şubat 1921 tarihinde röportaj yapan ABD’li gazeteci Clanence K. Streit’in sorusu üzerine, Atatürk, Batı’nın iftira niteliğindeki Ermeni iddiaları karşısında iki yüzlü davrandığını, gerçekleri çarpıtarak Türkiye aleyhine kullanmayla kalkıştığını dile getirmişti.(AA)

Yorumlar kapatıldı.