İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon’un iki yüzü

Faruk BİLDİRİCİ

Trabzon’da Fenerbahçe maçının hakemi Cem Papila için ‘Ermeni uşağı’ sloganının atıldığı günün akşamında, tiyatro festivaline katılan Ermeni sanatçılar ayakta alkışlandı.

DAHA bir ay kadar önce ‘bayrak’ ve ‘linç’ krizini yaşayan Trabzon, önceki gün birbirini izleyen iki önemli hareketliliğe sahne oldu. Fenerbahçe maçında kendilerine haksızlık yapıldığını savunan Trabzonluların düzenlediği protesto yürüyüşünde, nefret dolu sloganların hedefindeki isim maçın hakemi Cem Papila’ydı. Türlü hakaretler ve ‘istifa’ haykırışları arasında küçük bir gruptan ‘Ermeni uşağı Papila’ sloganları da duyuldu.

ÖTEKİ YÜZ

Ancak akşam saatlerinde sokaklardaki bu ruhun tam tersine Trabzon Devlet Tiyatrosu’nda Ermenilere karşı dostluk hakimdi. 6. Uluslararası Karadenize Kıyısı olan Ülkeler Tiyatro Festivali çerçevesinde kente gelen ekip, ‘Psikoz 4.48’ adlı oyunu sergiledi. Oyunun bitişiyle birlikte salonu dolduran izleyiciler, Ermeni sanatçıları ayakta alkışladılar. Ermeni sanatçılar, dakikalarca süren alkışlar ve ‘Bravo’ haykırışları arasında izleyicileri selamladı. Sanatçılar, alkışlar nedeniyle defalarca sahneye döndüler.

SANATIN ROLÜ

Önceden dağıtılan Türkçe metin ve oyunun aksiyon ağırlıklı olması Rusça oynanmasına rağmen anlaşılmasını kolaylaştırdı. Kuliste konuştuğumuz Ermeni Yönetmen Suren Shahverdyan, sanatın, tiyatronun ne kadar büyük bir dostluk aracı olduğunu bir kez daha gördüklerini vurguladı. ‘Tiyatro bayrağını Türkiye’de dalgalandırmaktan mutlu olduğunu’ ve ülkesine döndüğünde de burada gördüğü dostluğu anlatacağını dile getiren Shahverdyan, şöyle devam etti:

KARA KAR

‘Siyasetin, devletlerin çözemediklerini, belki de biz sanatın, tiyatronun diliyle çözebiliriz. Sanat da bunun için en iyi araçtır. Bizleri kurtaracak olan barış ve sevgidir. Benim oyunumda da zaten karşılıklı aşk, sevgi ve barış konusu işleniyor. Devletler arasında düşmanlık, savaş ve terörün bitmemesi halinde yaşanacakları dünya daha fazla kaldıramaz. İşte böyle bir durumda kar yağar. O nedenle de benim oyunumun sonunda dünyaya ‘kara’ kar yağdı.’

DOSYA AÇIK

Trabzon’da, 6 ve 10 Nisan’da yaşanan iki olayın dosyası hala kapanmamış. Polis, ‘linç’ girişimine katılan 15 kişinin ifadesini savcılığa göndermiş, ama henüz kimse hakkında dava açılmamış. Bu durum saldırıya maruz kalan gençlerin tepkisine neden oluyor. Ancak bu eleştirileri kentte yaşayanların büyük bölümünün paylaştığını söylemek mümkün değil. Tabii bu durumun bir sonucu da olaylı günlerden bu yana kentte açık alanlarda bildiri dağıtılmaması, toplu basın açıklamaları yapılmaması.

İHD BORDO-MAVİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Karadeniz Bölge Sorumlusu Muammer Celep ise ‘kentte durulma olduğunu’ vurgularken, ‘hak ihlallerinin devam ettiği’nden yakındı. Celep, polisin saldırıya uğrayan gençleri rahatsız ettiğini, evlerinden çıkmaya zorladığını öne sürdü. Celep, belki de futbol konusunda ‘insan hakları ihlali olduğu’ndan söz eden ilk İHD yöneticisi. Fenerbahçe maçında Trabzonspor’un hak ihlaline uğradığını, kent halkının infial içinde olduğunu dile getirdi.

FENERBAHÇE maçının hakemleri ile Futbol Federasyonu’na tepki gösteren yaklaşık 20 bin kişi, önceki gün Kahramanmaraş Caddesi’nden belediye binasına kadar yürüdü. Faruk Bildirici’nin de izlediği yürüyüşte, hakem Cem Papila ve Federasyon Başkanı Levent Bıçakçı’yı istifaya davet eden sloganlar hakimdi. Akşam saatlerinde tiyatro festivalinde oyun sergileyen Ermeni sanatçıların alkışlandığı gecenin tek kötü sürprizi ise Azeri tiyatro grubunun oyunu izlemeye gelmemesiydi. Oysa Ermeni sanatçılar, Azerilerin oyununu topluca gelip izlemişti.

Yorumlar kapatıldı.