İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belçika’da sözde soykırımı inkâr edenlere ceza öngören yasa tasarısını engellemek zor

Türkiye’nin Belçika Büyükelçisi Erkan Gezer, Ermeni ‘soykırımı’nı reddedenlere hapis ve para cezasını öngören kanun tasarısının Senato’da durdurulabileceği konusunda umutsuz.

Belçika Senatosu’nun Türkiye’ye ‘pek’ müzahir olmadığına işaret eden Gezer, senatörlerin de dış ilişkiler konusunda çok liberal olduklarını vurguladı. Büyükelçi, Belçika’nın 1998’deki ‘soykırıma’ ilişkin kararını da sadece Senato’nun aldığını, aynı kararın Meclis’ten geçmediğine dikkat çekerek, Senato’nun bu defa da aldığı kararı müeyyideli hale getirmede çekinmeyeceğini ima etti. Tasarıda, sözde soykırımı reddedenlerin 8 gün ila bir yıl hapis, 26 ila 5 bin Euro para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Zaman ve Hürriyet’e Ermeni ‘soykırımı’ tasarısını değerlendiren Gezer, Belçika Türk toplumunun gelişmelerden son derece rahatsız olduğunu söyledi. Ankara, Belçika hükümeti, dışişleri bakanlığı, Meclis’i ve Senatosu’nda gerekli girişimlerde bulunmasına rağmen tasarıyı siyasi yollardan durdurabileceği kanaatinde değil. Tasarının kanunlaşması durumunda Belçika, dünyada Ermeni ‘soykırımı’nı reddedenlere ceza veren ilk ülke olacak. Fransız Sosyalist Partisi de grup kararı alarak Ermeni ‘soykırımı’nın inkar edilmesini cezalandırmak için kanun teklifi sunma kararı almıştı.

Ermeniler de değişiklik peşinde

Belçika’da yaşayan 150 bin Türk, gelişmelerden rahatsız. Tasarının geçmesi için büyük çaba sarf eden Belçika’daki yaklaşık 6-7 bin kişilik Ermeni lobisi ise tasarının, cezalandırma için mahkeme kararı talep etmesinden şikayetçi. Lobi, 9 Mayıs’a kadar ‘mahkeme kararı’ mecburiyetini tasarıdan çıkarmaya çalışıyor. Soykırım iddialarını teyit eden bir mahkeme kararı olmadığı için Ermeniler, kanunun uygulanamayacağını iddia ediyor.

Gezer, Meclis ve Senato başkanları ile hem Meclis’in hem de Senato’nun adalet ve dışişleri komisyon başkanlarına mektup gönderildiğini ve özellikle iki konuya dikkat çekildiğini söyledi: 1- Ortak komisyon teklifi yaptık. İddiaların ortak ve bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesini istiyoruz. Ortak komisyon için Ermeni tarafını ikna edin, gelsinler masaya otursunlar. 2- Kanun tasarısı gerekçesinde maddi hatalar var. Öncelikle BM’nin hiçbir kararında Ermenilere soykırım yapıldığına dair bir ifade yok. AP’nin 1987’de aldığı karar da tavsiye niteliğindedir. Ermenilerin AB Adalet Divanı’na ‘soykırım’ müracaatı da mahkeme tarafından reddedildi. Bu kısımlar gerekçeden çıkarılmalı.

Büyükelçi Gezer, Belçika ile birlikte bazı AB üyelerinin neden ‘soykırım’ inkarını şimdi gündeme taşıdıkları sorusuna iki aşamalı cevap veriyor. Öncelikle, 17 Aralık kararının Avrupa’daki Türkiye muhaliflerini son derece rahatsız ettiğine işaret ediyor. İkincisi ise Türk asıllıların özelde Belçika, genelde Avrupa’da siyasette yükselişe geçtiğine ve bu çıkışın birçok çevrede rahatsızlığa sebep olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin Belçika Büyükelçisi Erkan Gezer, Türk toplumu arasında hâlâ birlik ve beraberliğin olmamasından muzdarip. “Bu beni çok yaralıyor. 5 bin Ermeni anıt diktiriyor. 150 bin Türk bir araya gelip Ermeniler kadar ses getiremiyoruz. Türklerin Belçika’ya gelişinin 40. yıldönümü vesilesiyle bir yürüyüş yaptık. 150 bin Türk’ten bin 500 kişi geldi. Herkes bunu değerlendiriyor.” diyen Gezer, 7 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak Ermeni iddialarına karşı yürüyüşe katılımın az olmasından büyük endişe duyuyor. Büyükelçi, yetkililerce Türk toplumuna verilen sözlerin tutulmamasının devlete güveni azalttığını da kaydetti.

05.05.2005

Selçuk Gültaşlı

Brüksel

Yorumlar kapatıldı.