İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım iddialarını tarihçiler incelesin’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak dün akşam Ankara’ya gelen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Ermeni meselesi ve Avrupa Birliği üyeliği konusunda Türkiye’ye destek verdi.

Schröder dün Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi. Erdoğan, Schröder’i Başbakanlık Konutu’nun kapısında karşıladı. Samimi bir şekilde kucaklaşan Erdoğan ve Schröder’in baş başa yaptığı görüşmede, konuk başbakanın, Türkiye ile ekonomik, siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler başta olmak üzere AB, Ermenistan, Kıbrıs konularındaki görüşlerini anlattığı öğrenildi. Schröder, Türkiye’nin Ermeni meselesi konusundaki önerilerine destek verdiğini Erdoğan’a aktardı. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan tarafından dile getirilen “tarihçilerden ortak bir komisyon kurulması önerisine” destek veren Schröder, “Biz de arşivlerin açılması ve konunun tarihçiler ve uzmanlar eşliğinde incelenmesine taraftarız. Bu öneriyi oldukça doğru buluyoruz ve destekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Alman başbakan, Avrupa Birliği konusunda Türkiye’nin attığı adımlardan da övgüyle söz ederken, Kıbrıs konusunda ek protokolün imzalanmasının önemine işaret etti.

3 Ekim’e kadar imzalanmalı

Edinilen bilgiye göre Schröder şunları söyledi: “Türkiye, AB sürecinde bugüne kadar verdiği sözleri yerine getirdi. 3 Ekim’e kadar da sözlerini yerine getireceğine inanıyorum. Türkiye, reformlara devam edecektir. Kıbrıs konusunda Türkiye’nin attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’nin Ankara Anlaşması Protokolü’nü 3 Ekim’den önce imzalayacağını ümit ediyorum.” Gerhard Schröder, Türkiye-Almanya ilişkilerinin son dönemde daha da büyük ivme kazandığına değindi. Ve bu ilişkilerin çok daha ileri noktalara taşınması temennisinde bulundu. Schröder, bugün Başbakan Erdoğan’la resmî bir görüşme yapacak, ardından da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde kabul edilecek. Ankara ziyaretinin ardından öğle saatlerinde İstanbul’a geçecek olan Schröder, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek. Schröder, daha sonra Marmara Üniversitesi’ni ziyaret ederek Türk-Alman Ekonomi Forumu’na katılacak. Schröder, Türkiye ziyaretini 600 işadamıyla birlikte gerçekleştiriyor.

Yorumlar kapatıldı.