İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SADECE KİLİSELER DEĞİL GÜRCİSTAN ERMENİLİĞİNİN DE GELECEĞİ TEHLİKEDE

Gürcistan Patriği İlya II, işgal edilen Ermeni Kiliseleri için, bunların Gürcü kiliseleri yerine yapıldığı iddiasında bulundu.

Ermenistan Parlamento Bşk. Artur bağdasaryan’ı kabul eden İlya II, Tiflis Noraşen Az. Asdvadzazin Kilisesinin, Gürcü Kilisesi yerinde kurulduğunu, konunun tartışmalı olduğunu, gelecekte kurulacak ortak bir komisyonla meselelerin daha sakin değerlendirilebilkeceğini ifade etti.

Son zamanlarda Gürcüler, daha önce Gürcü kilisesi olduğunu iddia ettikleri kiliselerin daha sonra Ermeni zenginleri tarafından satın alındığın ı da iddia etmekteler.

Burada sorunun sadece ermeni kiliseleri olmadığını, Rus ortadoks kiliselerinin de işgal edilmeke olduığunu hatırlatalım. Ayrıca Gürcü Kiliselerinde çan kulesi olmadığını bunun sadece Ermeni kilisesine özgü olduğu da abilinen başka bir gerçek.

Gürcistan’da halihazırda 30 Ermeni kilisesi Gürcülerce iç edilmiş durumda. 9 Kilisenin durumuysa tartışmalı.

İlya II’nin siyasi bir sorunu tarihçilere havale etme anlayışının soruna bir çözüm getirmeyeceği bilinciyle, 1700 yıllık Hristiyanlık tarihi olan Ermeni Milletinin sadece kendi topraklarında değil, bulunduğu her yerde öncelikle kimliğini koruma için kilise ve okulunu inşa ettiğini kaydedelim. Dolayısıyla kiliselerin Gürcüleştirilmesi Gürcistan ermeniliğinin kimliğinin yokedilmesi, onların dışarıya göç veya gürcüleşerek asimile olması tehlikelerini de beraberinde getirmekte. Gürcüler bu asimilasyaon politikalarını 1950-li yılladan bu yana sürdürmekteler.

Tatul Hakobyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.