İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD´den Kıbrıs ve Erivan mesajı

RADİKAL – ANKARA – Türk-Amerikan ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülke dışişleri yetkililerinin başlattıkları karşılıklı ziyaretler sürüyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan’ın geçen ayki Washington ziyaretinin ardından ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Laura Kennedy, Ankara’da temaslarda bulundu. Kennedy, Müsteşar Tuygan, Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan ve Kafkasya ve Orta Asya Dairesi Genel Müdürü Halil Akıncı ile MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan ile bir araya geldi. Kennedy temaslarında şu mesajları verdi:

‘Top Rumların sahasında’

Kıbrıs: BM Genel Sekreteri yeni süreç için tarafların siyasi iradesini görmek istiyor. Rumların Annan Planı ile ilgili kaygılarını iletmesi gerekiyor. Top Kıbrıs Rumlarının sahasında. Türkiye’nin çözüm için her şeyi yaptığını biliyoruz ve Kıbrıs Türkleri’nin izolasyonunun kırılması için çalışıyoruz. AB’yi Kıbrıs Türkleri için çıkardıkları tüzüklerin uygulamaları için cesaretlendiriyoruz.

Ermenistan: Erdoğan ile Koçaryan arasındaki mektup teatisini olumlu buluyoruz. Erdoğan’ın ‘Tarihçiler ortak komisyon kursun’ önerisi ile Koçaryan’ın ‘önce hükümetlerarası komisyon’ önerileri arasında seçim yapmak yerine ‘neden ikisi de olmasın’ diyoruz. Erdoğan ile Koçaryan arasında bir görüşme çok iyi olurdu. İki ülke sınırının açılması, her zamanki politikamızdır.

İkili ilişkiler: Başbakan Erdoğan’ın ikili ilişkilere dair sözlerini olumlu buluyoruz. İncirlik’in kullanımına ilişkin kararı memnuniyetle karşılıyoruz. PKK ile mücadele için görüşmelerimiz sürüyor. Erdoğan’a Beyaz Saray daveti konusunda tarih saptanmadı.

Yorumlar kapatıldı.