İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gelirse tutuklanır

Celal ÖZCAN

‘Prof. Halaçoğlu’nun konuşma metni elimizde. 3 yıl hapis öngören ırkçılığa karşı ceza yasasının 261. maddesi B şıkkına göre soruşturma açtık. Dosya numarası: A3/2004/1501.’

Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma açtıran İsviçreli savcı Andrej Gnehm, ‘Gelip ifade versin. Eğer ifade vermezse Prof. Halaçoğlu İsviçre’ye giriş yaptığı zaman tutuklanabilir’ dedi. Prof. Halaçoğlu’nun sözlerinin ‘Yahudi soykırımı olmadı’ demekle eş olduğunu söyleyen Gnehm, 3 hapis cezası isteyebileceğini belirtti.

İSVİÇRE’de soykırımı veya insanlığa karşı işlenmiş bir katliamı reddetmeyi, hafif veya haklı göstermeyi suç kabul eden ceza yasasının 261. Maddesi B bendine dayanarak Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma açıldığını, İsviçre’nin Winterthur savcılığı da doğruladı. Irkçılık karşıtı yasa çerçevesinde Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma yürüttüklerini açıklayan Savcı Andrej Gnehm, İsviçre Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını tanımasının Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma başlatmayla bağlantısı olduğunu vurguladı ve bunun 2. Dünya Savaşı’nda toplama kampları olmadığını, Yahudilerin öldürülmediğini söylemekle aynı seviyede olduğunu belirtti. Savcı Gnehm ceza yasasının 261. Maddesi B bendinde soykırımı veya insanlığa karşı işlenmiş bir katliamı reddetme, hafif gösterme veya haklı bulmanın bir ile 3 yıl arasında hapis cezası veya beş bin İsviçre Frankı para cezası öngördüğünü söyledi.

İFADE VERMELİ

Savcı Gnehm, Prof. Halaçoğlu’nun geçen yılın 2 Mayıs tarihinde yaptığı konuşmayla ilgili metnin ellerinde olduğunu, bu konuşmadan kısa bir süre sonra Prof. Halaçoğlu hakkında soykırımı reddettiği suçlamasıyla bir suç duyurusu yapıldığını ve bu suç duyurusunu dikkate alarak soruşturma yürüttüklerini belirtti. Savcı Gnehm ayrıca İsviçre gazetelerinin de bu konuşma hakkında haber yazdığına dikkat çekti. Konuşmanın içeriğinin suç kapsamına girip girmediği yönündeki soruya savcı Gnehm, metnin içeriği hakkında bir yorum yapmak istemediği yanıtını verdi, ancak metindeki görüşlerin çok açık ve net olduğunu söyledi.

Savcı Gnehm, İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Walter Gyger’in aksine, Halaçoğlu’nun İsviçre’ye gelmesi durumunda tutuklanabileceğini söyledi.

INTERPOL’E YAZDIK

Savcı Gnehm ilk olarak soruşturma açılan Prof. Halaçoğlu hakkında bilgi almak için Interpol üzerinden Türkiye’ye yazdıklarını, ancak Interpol aracılığıyla arama veya uluslararası tutuklama kararı bulunmadığını kaydetti. Prof. Halaçoğlu’nun İsviçre’ye gelerek kendisine ifade vermesinin en doğru yol olacağını söyleyen savcı Gnehm, ifadesi alınmadığı takdirde İsviçre’ye giriş yapması durumunda tutuklanabileceğini belirtti. Türkiye’de ifade vermesinin ise henüz hukuksal olarak açık olmadığını kaydeden savcı Gnehm, ifadenin İsviçre’de alınmasında ısrarlı olacakları işaretini verdi.

Yorumlar kapatıldı.