Halit Kakınç
Siyasal ve sosyo-ekonomik bakımdan sıkıntılar yaşamakta olan Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkiler kurulmasına acil ihtiyaç hissettiği açıktır. Türkiye, bu konuda olumsuz değildir. Ne var ki, bir ülkeye karşı ağır suçlamalarda bulunarak onunla dostluk ilişkileri kurmayı talep etmek çelişkidir.
Hem Türkiye topraklarının bir kısmını Anayasa’nda kendi toprakların olarak tanımlayacaksın… Türkiye’nin soykırım iddiasını tanımasını ve tazminat ödemesini isteyeceksin… Hem de ‘Durumumuz zor, gel ticaret yapalım; bizi kurtar’ diyeceksin.
Türkiye’nin tavrı gerçekçidir. Türkiye, şunu demektedir: Ben zaten düşmanlık yapmıyorum. Sana kazandırabileceklerim için de peşinen bir maddi karşılık istemiyorum. Ama dünya genelinde bana karşı psikolojik bir savaş sürdürüyorsun, önce buna son ver. Soykırım şantajından ve topraklarıma yönelik iddialardan vazgeç. İşgal ettiğin Karabağ’dan da çekil ki, dostluk için zemin oluşsun.
Elbette kurulacak ilişkilerde her iki tarafın çıkarları gözetilecektir. Fakat bu ilişkilerin Türkiye’ye sağlayacağı maddi katkı, karşı tarafın kazanımlarıyla kıyaslanamayacak kadar önemsizdir. Türkiye, Ermenistansız hiçbir şey kaybetmeden gelişmesini sürdürür. Ermenistan için aynı şey söz konusu değildir. Türkiye’nin katkıları olmadan gelişemez, varlığını sürdürmesi bile sorun olur.
Erivan’la İşbirliği
Protokolü Taslağı
Son yıllarda Türk kamuoyunun önemli bir bölümünün tepkilerine rağmen, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, birkaç yıldır bu yönde tavır almaktadır. Ermenistan’la diplomatik ilişkilerin ve her alanda işbirliğinin kurulabilmesi olanakları aranmaktadır.
Bu konuda bir işbirliği protokolü taslağı da vardır. Bu taslakta genel çizgileri ile şu hususlar yer almaktadır:
1. Devlet havayolları şirketlerinin karşılıklı uçak seferleri başlatması.
2. Orta ölçekli turizm projeleri gerçekleştirilmesi.
3. Tarihsel anıtların korunması yönünde işbirliği sürecinin başlatılması.
4. İki ülkenin resmi haber ajansları ve medya grupları arasında enformasyon alışverişi için gereken kanallar kurulması.
5. Araştırma enstitüleri arasında işbirliği başlatılması.
6. Türk ve Ermeni sivil toplum kuruluşları arasında temaslar kurulması ve işbirliği süreçleri başlatılması.
7. Parlamentolar ve milletvekilleri arasında diyalog ve işbirliği.
8. Meslek kuruluşları arasında işbirliği.
9. İş çevreleri arasında karşılıklı çıkara dayalı ilişkiler kurulması.
Ankara, Ermenistan’la birçok alanda işbirliği kurulmasını öngören bir protokolü imzalamak için Erivan’a karşı 4 koşul ileri sürmektedir:
Erivan koşulsuz
işbirliği peşinde
1. Ermenistan, Bağımsızlık Beyannamesi ve Ermenistan Anayasası’nda Türkiye’ye yönelik toprak iddialarının yer aldığı maddeleri iptal edecek.
2. Ermenistan, 1921 Kars ve Gümrü anlaşmalarında belirlenmiş olan sınırları resmen tanıyacak.
3. Ermenistan, uygulamakta olduğu dış politika çerçevesinde Ermeni Soykırımı iddialarının öne çıkartılmasına son verecek.
4. Ermenistan, BM’nin ilgili kararları doğrultusunda hareket edecek ve işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarından çekilecek.
Ermenistan ise her ortamda koşulsuz bir işbirliği istediğini ilan etmektedir. İşbirliği için ise önce bir zemin oluşturulması gerekir. Ve bu zemin, karşı tarafın suçlayıcı iddia ve tavırlarıyla döşenmemelidir.
Görünen odur ki, Ermenistan’ın dış dünyadan medet ummadan, önce ciddi bir tavır değişikliğine gitmesi gerekmektedir.
Yorumlar kapatıldı.