İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddialarına `Kürt´ benzetmesi

Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, 1916 yılında tehcir sırasında Osmanlılar’ın Ermeniler’e soykırım yapmak istese Osmanlı Meclisi’nde Ermeni Milletvekili ve Bakanlar’ın da yer almaması gerektiğini belirterek, “Mesela bugün Türkiye Kürtlere soykırım düşünse, Meclis’te Kürt milletvekilli ve Bakanlar da yer almaz. Onlar varken de soykırım olmaz” dedi

28/04/2005

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ve yönetim kurulu üyeleri, sözde Ermeni soykırımı iddialarına yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu’nu ziyaret ederek teşekkür plaketi verdi. Ziyarette Ermeniler’in sözde soykırım iddialarını değerlendiren Halaçoğlu, 1916 yılında Tehcir kararı alındığını, bu karar sırasında bazı Ermeniler’in öldüğünü, ancak bunların sayısının asla bugün iddia edildiği gibi 1.5 milyon olmadığını söyledi. Son dönemde Ermeniler’in iddialarına karşılık Türkiye’de oluşturulan kamuoyundan memnuniyetini dile getiren Halaçoğlu, “Yapmadık, etmedik” diyerek bu iddiaların karşısında durulamayacağını, tüm toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Halaçoğlu, tehcir sırasında Osmanlı Devleti’nin Ermeniler’in tek tek kaydını yaptığını, evlerini mühürlediğini ve mallarını güvence altına aldığını hatırlatarak, “Soykırım yapılacak bir milletin hangi devlet kaydığını yapar” dedi. Halaçoğlu ayrıca, tehcir kararını alan Osmanlı Mebusan Meclisi’nde Ermeni vekiller ve bakanlar olduğunu ifade ederek, “Siz bir milleti yok etmeyi düşünüyorsunuz ama Meclisinizde o milletin mensubu milletvekili bakanlar olur mu hiç. Mesela bugün Türkiye Devleti Kürtleri sürgün etmek istese Meclis’te de Kürt milletvekili ve bakanlar var. Bunlar görevinde dururken Kürtlere soykırım olmaz” diye konuştu.

Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yabancı arşivlerin açılmasını istediğini ifade ederek, yabancı arşivlerde Türkiye’nin tehcir edilen Ermeniler’e yardım ettiğini, Kızılhaç’ın buralarda görev yaptığının belgelerinin olduğunu kaydetti. Halaçoğlu, “1916 Şubatı’nda Suriye’nin Amerikan Konsolosu Amerikan Kızılhaç’ı Suriye’de 500 bin Ermeni’ye yardım ettiğini bildiriyor. Ama bugün Ermeniler’in tarihi belgelere güvenmiyor. Osmanlı arşivlerine girmeden, araştırmadan milyonlarca Ermeni çöllerde öldü diyeceksiniz. Olmaz öyle şey” şeklinde konuştu. Halaçoğlu, dünyada pek çok ülkenin savaş sırasında yaptıklarına hatırlatarak, Amerika’nın 2. Dünya Savaşında Hirojima’ya attığı Atom Bombası ile 300 bin sivilin öldüğünü ve bunu bilerek yaptığını, Fransa’nın Cezayir halkına aynı şekilde davrandığını, Rusya’nın 500 bin Kırgız Türkü’nü öldürdüğünü hatırlattı.

Bir gazetecinin Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçeryan’ın Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubunu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Halaçoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yöndeki teşebbüslerini olumlu bulduğunu ve artması gerektiğini söyledi. Ancak tarihçilerden bir komisyon oluşturulması talebine Ermeniler’in sıcak bakmayacaklarını vurgulayan Halaçoğlu şöyle konuştu: “Tarihle yüzleşmek herkes için kolay değildir. Komisyonda belgeler açılınca İngiltere, Fransa, Rusya, Ermenistan tarihleri ile yüzleşecek durumda değiller. Taşnak arşivlerinin açılması durumunda bu ülkelerin o dönemde yaptıkları silah yardımları ortaya çıkacak. Ermenistan bugün ‘Bu iş tarihçilerin işi değil’ diyor. Tarihçiler araştırmazsa siyasiler neyi konuşacak. Tarih belgelere dayanır. Belgelerle konuşmak gerekir. Türkiye’de soykırım yanlılarının hiçbirin Osmanlı arşivlerine girmemesinin ve Osmanlıca bilmemesinin ilginçtir. 1.5 milyon insan tehcirde öldü diyorlar ama o tarihte Türkiye’de bu kadar Ermeni nüfusu yok. Bunu biz değil Patrikhane kayıtları söylüyor. Yalan söyleyenler sonuçta mutlaka hüsrana uğrarlar. Ama Türkiye Cumhuriyeti son günlerde yakaladığı istikrarı bozmak isteyenler yine bu topraklar üzerinde oyun oynuyor. Türkiye’nin Türk dünyası ile entegrasyonunu istemiyorlar.”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise, Türkiye’ye dost görünen bir çok düşmanı olduğunu belirterek, zamanında kılıçla alamadıkları Türk topraklarını almak için bugün bu tür iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Türkiye’nin Ermeni Soykırım iddialarını Parlamentosu’nda kabul eden ülkelere karşı misilleme yapması gerektiğini vurgulayan Özcan, TBMM’nin Fransa’nın Cezayir’de soykırım yaptığı yönünde karar alması gerektiğini ve Türkiye’ye Cezayir soykırım anıtı dikilerek Fransa’nın her yıl lanetlenmesi gerektiğini söyledi. Özcan, 200 bin öğreten adına Türk Tarih Kurumu Başkanı ve çalışanlarını kutladığını ve bu öğretmenlerin binlerce çocuğa tarihi gerçekleri anlatacaklarını sözlerine ekledi.

Haber : İHA

Yorumlar kapatıldı.