İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Koçaryan´a yanıt ılımlı

RADİKAL – ANKARA – Türkiye, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak gören Ermenistan’a yaptığı ‘Karşılıklı arşivleri tarihçilere açalım’ önerisine, ‘Önce diplomatik ilişki kuralım’ yanıtını veren Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a ‘olumlu sinyal’ gönderdi. Dışişleri, Koçaryan’ın mektubunun ‘olumlu bakış açısıyla değerlendirildiğini’ duyurdu. Bu açıklama, ‘Koçaryan’a kesin hayır denilmeyecek’ yorumlarına neden oldu.

Ermeni liderin 26 Nisan’da gönderdiği mektuba dair değerlendirmeler sürerken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mektupla ilgili ilk değerlendirmesinin basında ‘olumsuz’ yansıtılması üzerine Dışişleri harekete geçti. Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, dün “Başbakanımızın, Ermenistan Cumhurbaşkanı’na 13 Nisan 2005’te gönderdiği mektubunu Sayın Koçaryan 26 Nisan tarihli mektupla cevaplandırmıştır. Mektup olumlu bir bakış açısıyla kapsamlı şekilde değerlendirilmektedir” dedi.

Diplomatlar ve uzmanların değerlendirmesinin sonuçları önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e ardından da Erdoğan’a sunulacak. Hükümet, yanıt sürecinde Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay’ın da görüşleri alınıyor. Konu dün Erdoğan ile Sezer’in haftalık görüşmesinde de ele alındı.

Yorumlar kapatıldı.