İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’dan Türkiye’ye geçen yıl 15 bin turist geldi

2004 yılında Türkiye’ye gelen 15 bin Ermeni turistin bu yıl daha da artacağı ifade ediliyor. Türk-Ermeni İş Geliştirme Komitesi’nden Nazmi Gül, Anadolu’ya gelen Ermenilerin güvenliklerinden endişe ettiklerini ancak Türklerle diyaloğa girdikten sonra kaygılarının yersiz olduğunu anladıklarını belirtiyor.

Gül, “Fikirlerindeki değişik-liğe kendileri bile inanamadı.” diyor.

Üç yıl önce Amerika’daki Ermeni patrikleriyle birlikte ortak bir ‘turizm projesi’ başlattıklarını anlatan Gül, “Ermeniler Türkiye’ye gelirken en çok güvenlik yönünden endişe duyuyorlardı. Ancak Anadolu insanıyla bire bir diyaloğa girdikten sonra endişelerinin tamamıyla yersiz olduğunu gördüler. Gezi süresince fikirlerindeki değişikliğe kendileri bile inanamadı.” dedi. Gül, turist sayısının 40 bini bulabileceğini kaydetti. İkili ilişkilerin geliştirilmesinde kullanılan yöntemlerden biri olarak turizm, sadece ülkeye döviz girdisi sağlamakla kalmıyor. Rusya ile son dönemde geliştirilen yakın ilişkilerin sebeplerinden birinin de iki ülke arasındaki turist sayısındaki artış olduğu belirtiliyor. Yılda 1 buçuk milyonu aşkın Rus turist Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Türk ve Ermeni halkın birbirini tanıma açısından ‘cahil’ olduklarına dikkat çeken gazeteci yazar Etyen Mahçupyan, her iki kesimin de konuyu ‘milli mesele’ olarak gördüğü için sorunun çözülemediğini belirtiyor. Mahçupyan, bunun aşılabilmesi için turizmin kullanılabilecek en etkili argümanlardan biri olduğunu söyledi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı tarafından ‘Ermenistan ve Türkiye Vatandaşları Karşılıklı Algılama ve Diyalog Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen anket çalışmasına göre Ermenilerin yüzde 81’i iki ülke ilişkilerinin gelişmesine en büyük engel olarak ‘soykırım iddialarını’, yüzde 17’si ise Yukarı Karabağ sorununu gösteriyor. Ankette bir başka dikkat çeken nokta Ermenistanlıların yüzde 73’ünün tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelmek istiyor olması.

28.04.2005

Uğur Sağındık

Antalya

Yorumlar kapatıldı.