İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan: Önce sınır açılsın

Türkiye ile Ermenistan, aralarındaki sorunları mektup trafiği ile çözmeye çalışıyor. Ancak Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı girişim şimdilik sonuçsuz kalmış görünüyor.

Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a bir mektup göndererek, 1915 olaylarının, iki ülkenin kuracağı ortak bir “tarih komisyonu” tarafından araştırılmasını önermişti.

Koçaryan ise Ankara’ya Pazartesi günü ulaşan cevabında, “Önce normal ilişkiler kuralım, örneğin sınırı açalım. Sonra ortak bir komisyonu, hükümetler arası düzeyde kurarırız” diyordu.

Ermenistan’ın Londra Büyükelçisi Vahe Gabrielyan, Koçaryan’ın tavrının gerekçelerini şöyle açıkladı.

“Daha önce de birçok kez ilan ettiğimiz gibi, politikamız; ikili ilişkilerimizdeki bütün sorunları diyalog yoluyla çözmek ve geleceğe bakmaktır. Ancak bunun, hükümetler tarafından çözülmesi gereken, tarihçilere bırakılamayacak sorunlar olduğunu düşünüyoruz.

“Çünkü bu konu tarihsel olarak kanıtlanmıştır. Bu kanıtlar, birçok hükümet, uluslararası kuruluş ve tarihçi tarafından ortaya konulmuştur. Dolayısıyla arşivlere tekrar girmeye gerek yok. Özellikle arşivlerde geriye kalan belgelerle ilgili şüpheler ortadayken.”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın mektubundaki en dikkat çekici ifadelerden biri, önerilen sürecin -yani ilişkilerin normalleştirilmesi ve ardından hükümetler arası bir komisyonun kurulması sürecinin- ön koşuldan arındırılmış olması.

Bu Ankara’da şöyle algılanıyor; “Erivan, soykırımın tanınması ve Türkiye’den toprak taleplerinden vazgeçmiyor” Ermenistan’ın Londra Büyükelçisi Vahe Gabrielyan, bunun Erivan’da nasıl algılandığını şöyle anlattı.

“Türk Ermeni ilişkileri malesef, Türkiye tarafından öne sürülen ön şartlar nedeniyle gelişemiyor. Türkiye sınırını kapattı ve diplomatik ilişki kurulmasını da şu şartlara bağladı.

“Ermenistan’ın soykırımı unutması, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ sorunun çözülmesi. Aslında, bizim, ön şart koşmamız ve soykırımın tanınmasını talep etmemiz gerekir. Ancak bunu yapmıyoruz.

“Ayrıca başka bir ülkeyle aramızdaki bir sorunun Türkiye ile ilişkilerimizi gölgelemesini de istemiyoruz. Azerbaycan’ı kastediyorum. Bu nedenle Dağlık Karabağ sorununu gündeme getirmiyoruz.

“Biz, başka konulardan bağımsız olarak, önce sınırın açılmasını ve diplomatik ilişki kurulmasını istiyoruz.”

Ermenistan önceliği sınırın açılmasına verirken, bu konu Türkiye’nin öncelikler sıralamasında çok gerilerde. Ankara; “Önce Erivan bu sınırı tanıdığını ilan etsin” diyor.

Vahe Gabrielyan bu konudaki tutumlarını şöyle açıklıyor.

“Ermenistan’ın sınırla ilgili hiçbir iddiası olmadı. Ermenistan’ın bu konudaki tüm uluslararası belgelerde imzası vardır.

“Sovyetler Birliği döneminde yapılan anlaşmaları da kabul ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir sorunun ortaya atılması için bir gerekçe göremiyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.