Soykırım iddalarının 90’ıncı yılında Ermeniler farklı anma toplantıları ile konuyu gündemde tutmaya çalışıyor. Türkiye ise, “Komisyon kuralım tarihi birlikte tartışalım” önerisinin ele alınmasını istiyor.
NTV
25 Nisan 2005— Mete Çubukçu, Ermenistan’da politikacılara, halka ve sivil toplum örgütlerine beklentilerini sordu. Verilen yanıtlar, Türkiye’nin önerisinin tam olarak kabul görmese de kafalarda soru işareti oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Ermeniler, 1915’de yaşananların 90’ıncı yılında soykırım iddialarını Erivan’daki anıta giderek andı.
Soykırımı iddialarının resmi devlet politikası olduğu Ermenistan’da dış politikanın birinci maddesini de aynı konu oluşturuyor. Bu durum da Türkiye-Ermenistan ilişkilerini baştan engelleyici bir rol oynuyor.
Taşnak Partisi Başkanı Levon Mıgırdıçyan konuya ilişkin görüşlerini, “Türk-Ermeni ilişkileri soykırım dahil olmak üzere birçok açından ele alınmalı. Ancak Türkiye önce soykırımı kabul etmeli ki oturup konuşabilelim” sözleriyle özetliyor.
‘GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK’
Liberal Parti Başkanı Harutyun Arakelyan ise, “İki ülke arasındaki ilişkiler böyle devam ederse gelecek nesillere düşmanlık bırakacağız. Böyle bir durumdan bazı ülkeler kazançlı çıkabilir ama bu Türkiye ve Ermenistan olmayacak” diyor.
Türkiye’nin önerisi tam kabul görmese de kafalarda soru işareti oluşturmuş durumda. Ermeniler soykırımı tartışmayız deseler bile konuşulması gerektiğini söyleyenlerin sayısı yavaş da olsa artıyor.
İki toplum arasındaki köprülerin kurulmaması özellikle siviller arasındaki ilişkilerin zayıflığına bağlanıyor.
‘TOPLUMLAR ARASINDA KÖPRÜ KURULMALI’
Halklararası Diyalog Merkezi de, Ermenistan’ın öncelikle sivil topluma açısından gelişmesi gerektiğini vurguluyor ve her iki tarafın da soykırım dahil tüm konuları tolerans içinde konuşması gerektiğini ifade ediyor.
Yorumlar kapatıldı.