İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan´dan Ankara´ya kaçamak yanıt

Osman Sert / CNN TÜRK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeni iddialarıyla ilgili olarak Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a gönderdiği ‘iki ülke arasında ortak komisyon kurulmasına ilişkin mektuba’ olumlu yanıt geldi.

Koçaryan’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta, Türkiye’nin ortak komisyon teklifine olumlu bakılıyor. Ancak Ermenistan, ortak komisyon önerisini ‘ön koşulsuz olarak’ görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. Bu tutum Erivan’ın toprak ve soykırım iddialarından vazgeçmeden masaya oturmak istediği şeklinde yorumlandı.

Cevabın beklenenden farklı olmadığını belirten Dışişleri yetkilileri, ‘önkoşulsuz’ kelimesinin ise, Ermenistan’ın işgal ettiği Azeri toprakları, soykırım iddiaları ve Doğu Anadolu’daki toprak taleplerinden vazgeçmeden görüşmelere başlamak olduğunun altını çiziyor.

Ortak komisyonun ne zaman kurulacağı ve nasıl çalışacağı gibi detayların iki ülke arasında yapılan görüşmelerden sonra netlik kazanması bekleniyor.

Mektup, Dışişleri Bakanlığı’ndaki değerlendirmenin ardından Başbakan Erdoğan’a sunulacak.

Türkiye, Ermeni iddialarını araştıracak ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisini 13 nisanda mektupla Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a iletmişti.

Meclis’ten Ermeni atağı

TBMM Genel Kurulu, soykırım iddialarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 nisana çok az bir zaman kala 13 nisanda toplanarak ‘Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri ve Ermeni Soykırımı İddiaları’ konulu bir oturum düzenledi.

Toplantıda hükümet adına bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Ermeni iddialarına karşı savunma durumunda kaldığını, arşiv çalışması yapamadığını, bundan sonra ise topyekün bir mücadele başlatma kararı aldıklarını kaydetti.

Ermeni iddiaları konusunda iddialara karşı Türkiye’nin bugüne kadar savunma pozisyonunda kaldığını, arşiv çalışması yapamadığını söyledi.

Ermeni iddialarına karşı deklarasyon

TBMM 13 nisanda, Ermeni soykırım iddialarına karşı bir deklarasyon yayımlamış ve iktidar ve ana muhalefet partisinin, tarihi gerçeklerin bilimsel araştırmayla gün ışığına çıkarılması ve tarihin iki ulus için de yük olmaktan çıkarılmasını amaçlayan bir öneri yaptıkları belirtilmişti..

Deklarasyonda ayrıca, Meclis’in, gerek Türkiye’nin gerek Ermenistan’ın çıkarlarının, asırlar boyunca aynı topraklar üzerinde birbirlerine karşı hoşgörü ve barış içinde yaşamış olan Türk ve Ermeni uluslarını barıştırmak, onları savaş yıllarından kaynaklanan derin önyargılara tutsak olmaktan kurtarmak, hoşgörü, dostluk ve işbirliğine dayalı bir ortak geleceği paylaşmalarına vermek olduğu da vurgulanmıştı.

Bush’tan ortak komisyon desteği

ABD Başkanı George Bush, Ermenilerin ‘soykırım yıldönümü’ ilan ettikleri 24 nisanda bir konuşma yapan ABD Başkanı George Bush, Ermeni diasporasının tüm gayretlerine karşın bu yıl da ‘soykırım’ kelimesini kullanmadı.

Bush, “Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni’nin tehcirini ve toplu halde öldürülmesini” anıyoruz” dedi.

ABD Başkanı açıklamasında, ”Ermenistan ve Türkiye’de özgürlük, barış ve refaha yönelik bir geleceğe bakıyoruz ve Başbakan Erdoğan’ın, ortak bir Türk-Ermeni komisyonu oluşturularak bu sürecin ilerletilmesine yardım etmesini umuyoruz” ifadesini kullandı.

İLGİLİ YORUMLAR

Zaman gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan:

“Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde olumlu bir atmosfer var. Bunda ABD’nin de desteğinin olduğunu sanıyorum. Ermenistan ile Türkiye’nin birbirlerine yakınlaşmak için çare aradıkları bir dönemdeyiz. Zaten sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Ermenistan ile Azerbaycan arasında da görüşmeler sürdürülüyor. Barış havzası olarak nitelendirebileceğimiz bir dönemdeyiz. Bu açıdan Ermenistan’ın bu adımı çok önemli. Ermenistan’da ‘içe kapanmayı isteyen’ bir grup var ve Koçaryan bu gruba yakın bir isimdi. Ama bu karar iç koalisyonun çatladığını gösteriyor. Türkiye’nin bu bölgenin en önemli aktörü olduğunun bilincine varması ve bu noktada daha büyük düşünmesi gerekiyor. Türkiye, bu noktada kendisine ayak bağı olacak lüzumsuz hassasiyetlerden kaçınmalı”

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Mensur Akgün:

“Bu karar Türkiye-Ermeni ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti. Bundan sonra iki ülke arasındaki ilişkiler düzelme yolunda ilerleyecektir. Devrede Azerbaycan faktörü de var. Türkiye’de de pek çok milli hassasiyeti bulunan kesim bu konuda reaksiyon gösterebilir. Hükümetin bu noktada dikkatli ve aşamalı olarak ilerlemesi gerekir. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesi dünyayla olan ilişkilerimizin düzelmesine de katkıda bulunacak. İlişkiler düzelirse Türkiye’nin 1915’teki olayları ‘trajedi’ olarak tanıdığını ama ‘soykırım’ olarak görmediğini de dünyaya anlatması daha kolay olacaktır. Bizim kendi tarihimizle barışmamıza da yardımcı olacaktır.”

Gazeteci – yazar Taha Akyol:

“Koçaryan net konuşmuyor. Dünya kamuoyunda “bozguncu” bir izlenim yaratmamak için olumlu gözüken bir dil kullanırken Türkiye ön şart koşmasın demek suretiyle soykırım, tazminat ve hatta toprak talebi gibi politikalarını bir taraftan sürdürmek, öbür taraftan da Türkiye ile diplomatik ve ticari ilişkilerini geliştirerek avantaj kazanmak istiyor. Bu samimi değildir. Samimiyetin ilk şartı tarafların birbirini rahatsız eden iddia ve kışkırtmalarını bırakarak birbirine yaklaşmasıdır. Türkiye bunu sağlamak istiyor.”

Ece Ertem/Özlem Soğukdere/cnnturk.com

Yorumlar kapatıldı.