İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Tarihle hesaplaşırız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ermeni Soykırımı” iddialarına ilişkin “Eğer burada bizim tarihle hesaplaşmamız gerekiyorsa, biz tarihimizle hesaplaşırız, ama tarihleriyle hesaplaşmaları gerekenler de tarihleriyle hesaplaşsınlar” değerlendirmesi yaptı.

The Economist Group’un Economist Konferansları kapsamında Çırağan Sarayı’nda düzenlediği “Avrupa Birliği yolunda Türkiye” konulu konferansa katılan Erdoğan, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

“ARŞİVLERİMİZİ AÇTIK, ERMENİLER DE AÇSIN”

“Ermeni Soykırımı” iddialarına ilişkin yöneltilen soru üzerine Erdoğan, soykırım iddialarını “bizi üzen konulardan biri” diye değerlendirdi. Erdoğan, “Çok açık, net söylüyorum, burada bunu sizlerle paylaşmak zorundayım.

Diyorum ki; biz tüm devlet arşivlerimizi açıyoruz. Ermeniler de devlet arşivlerini buyursunlar açsınlar. Üçüncü ülkeler varsa, onlar da devlet arşivlerini açsınlar” dedi.

“TARİHİMİZLE HESAPLAŞIRIZ”

Erdoğan, siyasilerin ve tarihçilerin bir araya gelerek, bu konuda çalışma yapmalarını istedi ve “Eğer burada bizim tarihle hesaplaşmamız gerekiyorsa, biz tarihimizle hesaplaşırız” diye konuştu. “Tarihle hesaplaşması gerekenler de tarihleriyle hesaplaşsınlar” diyen Erdoğan, “Böyle düzen lobilerle kalkıp da Türkiye’yi ve bizim geçmişimizi, ecdadımızı zan altında tutmaya kimsenin hakkı yoktur. Buna biz ‘evet’ diyemeyiz” dedi.

Dünyanın değişik yerlerinde yapılanları, atılan adımları doğru bulmadıklarını, ülkelerin parlamentolarında “oldu bittilerle” alınan kararların dünyada “kini, nefreti” tahrik ettiğini söyleyen Erdoğan, şunları dedi:

“Böyle bir dayanışmayı bir arada sürdürmek isteyen insanlar kalkıp da kine ve nefrete zemin hazırlayacak olurlarsa, dünyanın geleceğine yazık ederler ve bu konuda bütün arşivlerimizi biz açtık ve şu anda parlamentolarında ki 15 ulusal parlamentodan sözde Ermeni soykırımı ile ilgili karar çıkmıştır. Biz onların hepsine tek tek bu düşüncelerimizi ileteceğiz. Eyalet meclisleri olarak 56 kadar dünyada eyalet meclisinden de bu konuyla ilgili karar alınmıştır. Bunlara da ulaştıracağız ve bu bilgilendirme gayretlerimizi sürdüreceğiz.”

“HUNTIGTON’IN HAKLI ÇIKMASINI İSTEMİYORUZ”

Olaya medeniyetler açısından bakıldığında Huntington’ın haklı çıkarılacağını söyleyen Erdoğan, bunu istemediklerini dile getirdi. Başbakan Erdoğan, “Biz diyoruz ki; gelin medeniyetler uzlaşmasını gerçekleştirelim, bu barışı gerçekleştirelim” dedi.

Fikri mülkiyet haklarına ilişkin yöneltilen soru üzerine Erdoğan, kısa zaman içinde fikri mülkiyet hakları konusunda mağdur olanlarla bir araya geleceklerini belirterek, bu konunun çözüme kavuşturulacağına inandığını söyledi.

AVRUPA’YA TERÖRİZM ELEŞTİRİSİ

The Economist Corpotare Network Birinci Başkan Yardımcısı Daniel Thorniley’in “Sizi en çok endişelendiren, tehdit olarak gördüğünüz şey nedir? Neye odaklanıyorsunuz?” sorusuna Başbakan Erdoğan, terörün her an dengeleri her bölgede bozabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Yani ‘benim teröristim iyidir, senin ki kötüdür’ mantığıyla bir yere varılmaz. Terör her yerde terördür, her yerde kötüdür, her yerde zararlıdır, tüm insanlığı tehdit etmektedir, ekonomileri tehdit etmektedir. Çünkü bunun dini, milleti, ırkı vatanı yok. Kimi nerede nasıl, niçin, ne zaman vuracağı belli olmayan bir fenomen bu. Buna karşı tüm devletlerin bir dayanışma içerisinde olması lazım. Tüm devletlerin bir ortak mücadele platformu oluşturması şart.

Bunu başarmamız gerekiyor. Biz Türkiye olarak teröre çok kurban verdik. Hala veriyoruz. Bunun ülkemizde meydana getirdiği olumsuzluklar var. Bu olumsuzlukları da aşmak için büyük bir mücadele içindeyiz. Ama şunu bütün samimiyetimle söyleyeyim ki; biz dostlarımızdan bu konuda beklediğimiz desteği göremedik. Bunu açıkça söylemek zorundayım.” Erdoğan, teröre karşı mücadele edenlerin Türkiye olarak yanında olduklarını belirterek, Türkiye’nin ise gerekli desteği almadığını “Bakınız, terör örgütünü Avrupa’da ilan eden ülkeler var. Hemen hemen hepsi AB üyesi ülkelerin hepsi, ‘terör örgütü’ olarak ilan ediyor. Fakat yaptırıma gelince, bir yaptırımın olmadığını görüyoruz. Bizdeki terör örgütü hala mali kaynaklarını Avrupa ülkelerinden temin ediyor” sözleriyle ifade etti. Erdoğan, “Terörist hangi ülkede biliyoruz. Kendilerine söylüyoruz ‘yargılayın’ diyoruz. Yargılamıyorlar, ‘bize iade edin’, bize iade etmiyorlar. Bunu Avrupalı dostlarımız yapıyor. Bunlar bizi üzüyor. Unutmayalım ki bugün bizi tehdit eden terör, yarın da onları tehdit edecektir” diye konuştu.”Bu da bir gerçektir” diyen Erdoğan, ekonomide en büyük tehdit unsuru olarak bunu gördüklerini ve ürktüklerini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.