Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin daha farklı politika izleme kararı aldıklarını belirtti. ”Kesinlikle soykırım yoktur” diyen Çiçek, soykırım olmadığını göstermek için harekete geçileceğini açıkladı.
Her yıl nisan ayında belli ülkelerin gündeminde olan ve Türkiye’yi yakından ilgilendiren Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Devlet Arşivleri Genel Müdürü’nün bilgi verdiklerini belirten Çiçek, Ermeni meselesinin Birinci Dünya Savaşı’na dayanan geçmişi olduğunu anımsattı.
Cemil Çiçek, 24 nisan tarihinin bir sonuç olduğunu, bunun evveliyatı bulunduğunu, savaş şartları içinde gerçekleşmiş durumlar olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin, bu durum gözardı edilerek, bir töhmetle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin bugüne kadar bu konunun tarihi bir olay olduğunu ve bunun tarihçiler tarafından açığa çıkarılmasından yana olduğunu anlatan Çiçek, ”meseleyi siyaseten değerlendirdiğimiz takdirde, bu, farklı sonuca götürecektir. O zaman her ülke, başka ülkeyle ilgili olarak pekala geriye dönük bazı olayları parlamentolarından geçirmek suretiyle münasebetler içinden çıkılmaz bir sonuca doğru götürülebilir” diye konuştu.
“Geçmişe değil, geleceğe bakmak gerek”
Çiçek, “onun için biz Türkiye olarak geriye dönük olayları kin ve nefret konusu yapmak yerine, geleceğe dönük anlayışın, iyimserliğin sonucu olarak tarihçiler tarafından gün ışığına çıkarılmasını istedik” dedi.
“Tarih bilimi neyi gösteriyorsa, araştırmalar neyi gösteriyorsa, Türkiye bu noktada kendinden emindir” diyen Hükümet Sözcüsü, “biz kendi arşivlerimize dayanarak, kendi tarihimize, kültürümüze güvenerek diyoruz ki; kesinlikle bir soykırım söz konusu olmamıştır” diye konuştu.
‘Soykırım iddiası vardır’ diyenlerin yalanlarını ortaya dökmek adına topyekun çabaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çiçek, bunu bütünlük içinde, devletin bütün kurumları ve toplumun bütün kesimleriyle dünyanın her tarafında asılsız iddiaları ortaya koymanın kaçınılmaz bir durum olduğunu belirtti.
Konunun Bakanlar Kurulu’nda hemen hemen bütün yönleriyle değerlendirildiğini kaydeden Çiçek, bu konuda neler yapılabileceğinin, işin hukuki, siyasi ve tarihi yönleri, yeni bir teşkilatlanmaya ihtiyaç olup olmayacağının ele alındığını kaydetti.
Yorumlar kapatıldı.