İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arınç’tan Polonya’ya kınama

TBMM, Polonya Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarını tanıma kararına ‘kınama mektubu’yla yanıt verdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Polonya Meclis Başkanı’na kınama mektubu gönderirken, Polonyalı parlamenterlerin TBMM ziyareti de iptal edildi.

Ayrıca Polonya’da düzenlenen ‘Parlamenter Maraton ve Yarı Maraton Üçüncü Dünya Şampiyonası’na TBMM’nin temsilci göndermesinden vazgeçildi.

Polonya Meclisi 19 nisan 2005 tarihinde aldığı bir kararla Ermeni soykırımı iddialarını tanıdığını açıklamıştı.

TBMM’nin konuğu olarak 9-13 mayıs 2005 tarihlerinde Türkiye’ye resmi ziyaret yapması planlanan Polonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun ziyareti Bülent Arınç tarafından iptal edildi.

Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve beraberindeki heyetin 25-30 mayıs 2005 tarihleri arasında Türkiye’ye planladıkları ziyaret de Arınç’ın talimatıyla iptal edildi.

TBMM, Polonya Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoszewicz’in desteğiyle 7 mayıs 2005 tarihinde Polonya’da düzenlenen ‘Parlamenter Maraton ve Yarı Maratonu III. Dünya Şampiyonası’na temsilci göndermekten de vazgeçti. Şampiyona’ya, TBMM’yi temsilen iki milletvekilinin katılması planlanıyordu.

Arınç karardan üzüntü duyduğunu belirtti

TBMM Başkanı Arınç, Polonya Meclis Başkanı Wlodzimierz Cimoszewicz’e gönderdiği mektupta, alınan karardan duyduğu üzüntü ve hayal kırıklığını iletti.

Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bugün Polonya Meclisi’ne gönderilen Arınç’ın mektubunda, Polonya Meclisi’nin Türkiye’yi soykırım yapmakla itham eden bir kararı kabul etmesinin TBMM üyeleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığı vurgulandı.

Arınç mektupta şu görüşlere yer verdi: ”Birinci Dünya Savaşı koşullarında Türkler ile Ermeniler arasındayaşanan karşılıklı trajik olayların dost bir ülkenin Meclisi tarafından tek yanlı yorumlanması halkımızı derinden üzmüştür. Tarihin bu döneminin, Türkiye ve Türk Ulusu aleyhinde önyargılar yaratacak siyasi emellere alet edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Ulusal parlamentolar, tarihin tartışmalı dönemleri hakkında bir yargıda bulunmak için uygun forumlar değildir. Bunun yerine parlamentoların ülkeler ve halklar arasındaki dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesini sağlayacak bir ortam yaratılması için gayret göstermeleri gerektiğine inanıyorum.”

Türkiye’nin her zaman tarihin tartışmalı dönemlerinin tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savunduğunu belirten Arınç, Türkiye’nin arşivlerini bütün araştırmacıların hizmetine sunduğunu hatırlattı.

Arınç ortak komisyon önerisini de hatırlattı

Türkiye’nin son olarak, Ermenistan’a Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşacak bir grubun ilgili bütün arşivlerde 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemesini önerdiğini dile getiren Arınç, bu araştırmalardan sonra çıkacak bulguların uluslararası kamuoyuna açıklamalarını teklif ettiklerini de anımsattı.

Meclis Başkanı Bülen Arınç son olarak mektubunda şu görüşlere yer verdi: ”ülkemizin bu iyi niyetli girişimlerine karşın Polonya Meclisi tarafından kabul edilen karar ülkelerimiz arasındaki ilişkiler bakımından çok talihsiz bir gelişme olmuştur. Bu kararı, halklarımız arasındaki uzun tarihi geçmişi olan dostluk duyguları ile de bağdaştırmak mümkün değildir.”

Polonya Meclisi soykırım iddialarını tanımıştı

Polonya Meclisi alt kanadı 19 nisan tarihinde aldığı kararla, 1915 yılındaki olayları ‘soykırım’ olarak tanınmasını kararlaştırmıştı.

Yorumlar kapatıldı.