İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya Protestan Kilisesi´nden Ermenilere Özür

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Almanya Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Wolfgang Huber’in özürüyle ilgili yayınladığı haberinde, Huberin 90 yıl önceki olaylarda Almanya’nın da payı olduğu gerekçesiyle Ermeni halkından “özür dilediği” ve Berlin Eyalet Meclisi salonlarında Alman ve Ermeni toplumu temsilcilerinin anma töreni düzenledikleri bildirildi.

Gazete, Berlin Eyalet Meclisi’nin sosyal demokrat başkanı Walter Momper’in ise “Olaylarda sorumluluk taşıyan Almanya, Ermeniler’den özür diliyor” sözlerine yer verdi.

‘TÜRK TARİHÇİLERİ ERMENİCE BİLMİYOR’

Süddeutsche Zeitung gazetesinde “Ermeni Soykırımının Doksanıncı Yılı Dünyada Anıldı” başlıklı haberde de törenlerde barış için dualar okunduğu belirtildi. Türk basınının Türkiye’nin kendi tarihine artık farklı yaklaşmasını talep ettiğini belirten Alman gazetesi, araştırmacı Murat Bardakçı’nın Türk tarihçilerin Ermenice bilmedikleri ve uluslararası alanda kabul görmüş bilimsel bir kitap yayınlayamadıkları yönündeki eleştirilerisine yer verdi.

‘HALA YUMUŞAMA YOK’

Almanya’nın bir diğer önemli gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Ermeniler’in 24 Nisan gösterilerine birinci sayfasında yer verdi. Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın uluslararası topluma “soykırımın” kabul edilmesi ve kınanması çağrısına yer veren gazete, “Koçaryan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığı son bir mektupta, Türkiye’nin bu konudaki görüşlerini hala yumuşatmadığını saptadı” dedi.

‘BÖLÜCÜ KEÇİLER’

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde Rainer Hermann’ın yazdığı yorumda ise Türkiye’nin AB yakınlaşması sırasında milliyetçilik kavramının neredeyse unutulmaya yüz tuttuğu, ancak şu sıralarda Türk milliyetçiliğinin yeniden “hortladığı” belirtildi. Orman Bakanlığı’nın hayvan adlarını değiştirme çabalarına değinilen yorumda, “Hayvan adlarından Hitler’in Kavgam’ına ve Amerikan karşıtı bir kitaba aşırı ilgi gösterilmesine, 1920’de İstanbul’un İngilizlerce işgali sırasında ölen askerlerin şehit olarak toprağa verilme törenlerine, Trabzon’da bildiri dağıtan gençlere linç girişimlerine kadar birçok gösterge bu gelişmeye örnek oluşturuyor. Aşırı sağcı Ülkü Ocakları örgüt başkanı Harun Öztürk, örgüte şu sıralar gençlikten büyük akın olduğunu belirtiyor, bunu Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye düşüren politikalara bağlıyor” denildi.

Yorumlar kapatıldı.